Thumbnail för #1 Allemog Show

#1 Premiär för Allemog Show!

Jag är sjukt taggad för den första episoden av Allemog Show! I den här podden kommer jag dela det bästa jag lär mig om ekonomi, börsen och marknadsföring 🎯

Dagens avsnitt är ett smakprov på hur framtida poddavsnitt kommer se ut med: 

💸 Hur har mina investeringar gått under 2022?
📊 Hur påverkas aktier & fonder av hög inflation?
📚Boktips om ekonomi och marknadsföring
📈 Historiskt bra köplägen på börsen

Mitt namn är Oliver Allemog, 21 år gammal och drev tidigare Finansgrabbarna med Viktor. Numera kör jag solo på alla sociala medier + i podden. Ibland kommer dock spännande gäster vara med i podcasten, håll utkik!

Målet är att publicera ett poddavsnitt i veckan som generellt sett är runt 15-20 minuter långt. Podden finns i videoformat på Youtube för dig som föredrar video.

Summering av podcast avsnittet i text:

Vem är jag?

Tidigare drev jag @finangrabbarna tillsammans med Viktor som du kanske sett tidigare. Numera kör jag solo på alla sociala media plattformar. Mitt intresse för ekonomi väcktes i slutet av trean på gymnasiet. 

Jag kommer dock inte ihåg vad som fick mig intresserad 👀 Oavsett blev jag hooked och hoppade kort därefter på Viktors konto på Instagram som han hade startat kring ekonomi. 

Bild från artikel om Finansgrabbarna på Aftonbladet "Oliver och Viktor, 19, ger börstips på Tiktok"
Bild från artikel om Finansgrabbarna på Aftonbladet "Oliver och Viktor, 19, ger börstips på Tiktok"

Utöver ekonomi

Förutom ekonomi är jag ett stort sportfan, jag följer fotboll, handboll och Formel 1 i princip varje vecka 🏆 Så det går en del tid till dig! Plus att jag spelar lite handboll själv också.

Jag gillar även att laga mat! Det kanske blir ett matkanal i framtiden, vem vet 🍡🍢

Jag studerar Ekonomikandidat på Lunds Universitet på Lunds Universitet sedan januari 2021 (börjar närma sig slutet).

bild från Tiktok om min utbildning

Mina investeringar 2023

Mitt börsår har mestadels varit som en åskådare till all turbulens som föregått! Jag har månadssparat mestadels hos fondroboten Lysa basically. Väldigt tråkigt som bilden på mannen nedanför ska förmedla men också väldigt bra! Jag är ner knappt 10% i år på Lysa bara, delvis pga att dollarn gått så starkt men även tack vare den goda riskspridningen som Lysa ger.

Investeringar med lysa 2022

Veckans psykologiska fälla: Förlustaverison

Ett inslag i varje podcast avsnitt är ”Veckans psykologiska fälla”. På en minut förklarar jag en bias vilket är en psykologisk snedvriden tendens att göra något. 

Jag tror att den psykologiska delen av att investera är MASSIVT underskattad och därför försöker jag sprida kunskapen om psykologiska fällor för att öka kunskapen hos investerare.

Första steget mot förändring är medvetenhet. Min förhoppning är alltså att genom att diskutera psykologiska bias kommer du komma på dig själv när du åker dit i en fälla!

Förlustaversion = vi människor avskyr förluster i större utsträckning än vad vi uppskattar vinster även om de är lika stor. Psykologiskt har vi alltså en tendens att vilja undvika risk i större grad än att ta risk för att kunna ”vinna”. 

Ett vanligt misstag kopplat till det här är att inte sälja aktier/fonder med förlust utan vänta på ”plus/minus noll”. Dock måste du ibland ta en förlust innan den blir ännu större! Därför måste du tänka på Förlustaversion.

Boktips

Steal like an artist

Jag slängde in tre snabba boktips i podcast avsnittet om lite olika saker!

Först ut är Steal like an artist som verkligen hjälpt mig att bli bättre på den kreativa biten som en kreatör. Jättestor rekommendation för dig som har någon koppling till kreativt arbete. 

Ett citat från boken som är värt att tänka på om att skapa content är: ”Everything that needs to be said has already been said. But since no one was listening, everything must be said again.”

Omslag till Steal like an artist

The Psychology of Money (Pengars psykologi)

Jättebra bok om psykologi kopplat till pengar. Den behandlar investeringar på börsen delvis men främst olika psykologiska aspekter av pengar vilket är minst lika viktigt om inte viktigare än hur man investerar.

Ett hälsosamt perspektiv på pengar är grunden för att kunna maximera nyttan och lyckan av ens investerade pengar. 

Toppen bok, en av mina topp 3 böcker kopplat till ekonomi!

Omslag till psychology of money

Såhär blir du miljonär i hängmattan

En extremt tunn bok med goda värderingar och tankar för hur man investera på börsen enkelt samt förhålla sig till pengar.

Jättebra bok för dig som vill ha en simpel bok med mycket värde. Förmodligen är det här den första boken du läser kopplat till börsen.

såhär blir du miljonär i hängmattan bild

Hur påverkar hög inflation aktier & fonder?

Kort genomgång av en av mina senaste artiklar där jag diskuterar hur aktier & fonder påverkas av hög inflation vilket vi har just nu. 

Ifall du är orolig för hur inflationen påverkar dina investeringar rekommenderar jag en titt på artikeln!

Inflation vs aktier och fonder

Det var en kort summering av #1 av Allemog Show. Jag hoppas att du kommer uppskatta konceptet. Jag är jättetaggad på det här! Redan förra veckan spelade jag in ett spännade avsnitt med en gäst och jag har två stycken till planerade i december utöver avsnitten som jag gör på egen hand. 

Lämna gärna feedback på avsnitten till mig på sociala medier eller mail om förslag på förbättringar eller gäster. Stort tack för att du läst/ lyssnat! 

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation