Thumbnail #2 Allemog show

#2 Lär dig av hypen 2020 för NFT, Krypto och Tillväxt för att bli en bättre investerare⚡

Avsnitt #2 handlar om hypen över NFTs, krypto och tillväxtaktier under 2020-2021. Varför det är bra att förstå var man ska förstärka flygplans pansare för att bli en bättre investerare och att det inte alltid är bra att köpa dippen.

Nu kör vi!

Podden på Youtube

NFTs, krypto och tillväxtaktier under 2021

Under vissa perioder kände jag mig jättekorkad för att jag inte hoppade på börshypen över NFTs, krypto och tillväxtaktier 2021-2022 🚂

Det här citatet från Warren Buffett sammanfattar det hela väldigt bra:

People start being interested in something because it’s going up, not because they understand it or anything else. But the guy next door, who they know is dumber than they are, is getting rich and they aren’t.

Om min granne, kompis eller random person tjänar en massa pengar… varför skulle inte jag kunna göra samma sak?

Jag tog dock aldrig steget att köpa en NFT på apa men absolut var jag lockad i vissa stunder. 

Hypen är något magiskt, såhär i efterhand känns det givet att en bild på en apa inte är värd 1 miljon dollar men där och då kändes det hur naturligt som helt. Det är så fascinerade hur snabbt det svänger tycker jag. 

Bored apes

Big 5 (FAANG) är ner väldigt mycket i år!

The big 5 har gått ner väldigt mycket i år! Alla är stora favoriter hos småsparare. Betyder det att aktierna inte kommer gå upp igen? Vem vet, svår fråga!

Faang i år

Facebook (Meta) sedan notering 😰

Bild från Nick Maggiulli: https://ofdollarsanddata.com/the-present-defines-the-past/

Meta är ner så mycket sedan noteringen att det bredda indexet S&P500 har gett bättre avkastning i nuläget! 

Faamng fortsatt stort
Bild från Nick Maggiulli: https://ofdollarsanddata.com/the-present-defines-the-past/

Efter två grafer med negativ bild av Big 5 kommer här en positivare graf som visar att aktierna fortsatt är riktigt stora spelar. Nästan 1/5 av S&P 500 utgörs av FAAMG (M för Microsoft istället för N = Netflix). 

Budskapet jag vill skicka med är att perioden vi väljer att utvärdera investeringar på är extremt viktigt. Kommer Big 5 gå dåligt framöver pga nedgången? Kommer aktierna studsa tillbaka? Kommer vi ångra att vi inte köpte mer av aktierna under dippen? 

Under 2021 låg S&P500 efter Meta men nu är situationen omvänd 2022. En tanke som är välvärd att ha med sig.

Graferna är från Nick Maggiullis artikel som du kan läsa här.

Frågor att ställa sig under hysteri:

-Är det här masspsykologi? Bör jag ifrågasätta mer? 

-Är det för lätt att bli rik för tillfället?

-Går det för snabbt? Är det rimligt att bli rik såhär fort?

-Vilken tidshorisont utvärderar jag på? När vet jag ifall jag har ”rätt eller fel”? (Svår fråga som inte har något rätt svar enligt mig)

Veckans psykologiska fälla: WW2 och flygplan ✈

Överlevnadsbias upptäcktes under andra världskriget när amerikanska plan ville förbättra sina flygplan. Idén var att analysera var planen blev träffade av skott och sedan förstärka flygplanets pansar utifrån skotthålen.

Hur hade du gjort?

Det är här som det intressanta händer, om du tittar på bilden nedanför visar det var skotthålen var på alla planen som varit ute i strid. Var hade du valt att förstärka flygplanen?

Tankefel

Det är här som tankefelet uppstår därför att majoriteten kommer säga att man ska förstärka planen där skotthålen sitter. Vilket låter som det enda rimliga därför att det är där som planen blivit träffade men det som den amerikanska armén insåg var att de borde göra tvärtom!

Planen som inte kom tillbaka

Problemet är att dem enda flygplanen som analyserades var flygplan som överlevde och klarade sig till basen. Om du tittar på bilden har inga av planen som analyserats skotthål på flygplanens mest ömtåliga delar. Cockpiten där piloten sitter, mitten av vingarna, motorerna eller den väldigt ömtåliga mittendelen av planet har inga skotthål.

Bristfällig information

Tankefelet i exemplet är att utgå från planen som kom tillbaka och inte tänka på alla plan som inte kom tillbaka. Planen som inte kom tillbaka utan blev nedskjutna träffades högst troligen på alla ställen där planen som återvände (överlevde) inte blev. Bilden nedanför förklarar exakt hur tankevurpan går till!

Tre vardagliga exempel på Överlevandsbias

“Mina föräldrar slog mig när jag var liten men jag har fått ett bra liv ändå”

Är det här är ett undantag eller växer personer som haft en stökig barndom oftast upp till att leva ett bra liv?

“Alla har en Iphone 12! Varför får inte jag en?” 

Är det rimligt att alla har en Iphone 12 eller är det endast dina närmaste kompisar som har det?

 “Min morfar rökte i 70 år men blev ändå 95 år gammal.”

Är det här ett undantag eller blir alla som röker 95 år gamla? (Pfizers undersökningar visar att i genomsnitt förkortar rökning livet med tio år)

Var på vakt för "Mitt Avanza år" !

Mitt Avanza 2020

"Alla är bättre än mig"

Vi har förmodligen alla någon gång sagt “varför får inte jag, alla andra får” eller “alla andra är mycket bättre än mig”. Om vi bryter ner påståendena visar det sig oftast att “alla” endast är ett fåtal vänner eller personer du följer på sociala medier.

Det är här tankefelet uppstår därför att de som delar sina avkastning på sociala medier har uppnått en väldigt hög avkastning. Vem vill berätta om att det gick dåligt?

Svaret: I stort sett ingen

Du får inte se hela bilden

När du ser screenshots av personers fantastiska avkastning är det lätt att tänka att du är sämre än alla andra. Precis när du tänker den här tanken måste du påminna dig själv om exemplet med flygplanen.

Investerarna som kraschade

Tror du att alla investerare delade “Mitt Avanza 2020” på sociala medier eller pratar om det med vänner? Högst troligen inte därför att många vill inte berätta om hur de förlorade pengar på börsen och kanske till och med blev skuldsatt.

Statistik visar att majoriteten av alla investerare slår inte index vilket är marknadens genomsnittliga avkastning på 7-8% per år. Till exempel finns den här artikeln som menar att den Genomsnittlige Avanzianen borde bara köpa en indexfond.

Investerarna som kraschade under 2020 och sålde i panik eller liknande delar förmodligen inte sitt Avanza år på sociala medier. Investerarna som inte delade med sig av sin avkastning på sociala medier är den tysta majoriteten som inte gör sin röst hörd som med flygplanen som kraschade.

Ha med dig det här tankesättet inför ”Mitt Avanza 2022” som snart kommer börja publiceras. Kom ihåg Överlevandsbias (Survivorship bias)!

Köp dippen så löser det sig (or not?)

Att köpa dippen vid nedgång är generellt sett ett jättebra tips för investerare som jag personligen också följer. Däremot gäller det att köpa aktier och fonder som också kommer återhämta sig. För alla aktier och fonder gör nämligen inte det. Vissa kraschar för gott!

"Dödstakt" för USA:s 500 största bolag

Dödstakt bolag S&P500

Från 1980-2022 har över 400 ”stabila” bolag haft så pass dålig avkastning av de tagits bort från listan över USA:s största noterade bolag 📉 (Alltså studsar inte allting uppåt igen)

Krascher och negativ avkastning

Russell 3000 krascher och negativ avkastning

Russel 3000 är ett index över USA:s 3000 största bolag och där ser också att alla aktier studsar inte tillbaka. Två väldigt talande grafer som visar att ”Buy the dip” inte är ett universellt svar! Du måste också köpa saker som kommer stiga i framtiden. Gårdagens vinnare är inte nödvändigtvis morgondagens vinnare. 

Jag är en väldigt stor förespråkare av att köpa mer i negativa tider men det mesta vara i aktier och fonder som har en ljus framtid. 

Shoutout till Opti

De två sista graferna i artikeln kommer från fondroboten Opti som varje månad skickar ut ett väldigt bra månadsbrev. Rekommenderar det! 

Jag använder dock konkurrenten, fondroboten Lysa till majoriteten av mina investeringar. Vill du läsa mer mina tankar kring Lysa VS Opti kan du trycka här.

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation