12 citat thumbnail

12 favoritcitat om investeringar och pengar

Förra veckan satt jag vid en kompis köksbord och med datorn i högsta hugg och försökte planera ett poddavsnitt om men jag kom ingenstans. 

Dessförinnan hade jag precis avslutat planeringen för en föreläsning jag höll om fondsparande där jag fastnade i att leta citat.

Då slog idén mig, varför gör jag inte ett avsnitt om just citat.

Ett fåtal ord kan inkapsla enorm visdom! Därför kommer här tolv stycken citat som format hur jag tänker kring investeringar och pengar.

1. Ingen är galen

Photo by Morgan Housel on Unsplash

Your personal experiences with money make up maybe 0,00000001% of what’s happened in the world, but maybe 80% of how you think the world works.

Jag tror det här är jätteviktigt att bära med sig i livet, det är så lätt att döma människor utifrån din begränsad bild av världen. Ha förståelse för andra människors synsätt.

2. Att ha tillräckligt

Indexfondernas fader Jack Bogle förklarar varför en av hans böcker har titeln Enough (tillräckligt) :

The title, as Bogle explains, comes from a conversation between Kurt Vonnegut and novelist Joseph Heller, who are enjoying a party hosted by a billionaire hedge fund manager. Vonnegut points out that their wealthy host had made more money in one day than Heller ever made from his novel Catch-22. “Yes”, says Heller. “but I have something he will never have: enough.

Det här är så otroligt sant! Att ha tillräckligt och få den ekonomiska mållinjen sluta röra sig framåt är en styrka som exempelvis många inom finansbranschen (tyvärr) inte bemästrar.

Jag tänker på scenen ur filmen Wallstreet: Money Never Sleeps där chefen för firman blir frågad vad hans magiska summa i pengar är. En summa så stor att han skulle kunna sluta jobba och aldrig titta tillbaka. 

Han bara ler och säga More:

3. Ödmjukhet

One of the most powerful ways to increase your savings isn’t to raise your income. It’s to raise your humility.

Över en viss nivå av inkomst täcks basala behov + många “nice to have”. Därefter är det lätt att sätta upp egna regler för livet du förtjänar att leva.

Den här är tvådelad, pengar ska användas för att ge glädje i livet för det första. För det andra, att öka din inkomst har ingen begränsning i förhållande till potentialen att sänka dina utgifter. Rekommenderad läsning om vikten av att höja sin inkomst: https://ofdollarsanddata.com/paychecks-not-portfolios/

4. Rimlig > Rational

Aiming to be mostly reasonable works better than trying to be coldly rational.

Ett exempel på rationell vs rimlig är en studie från Yale publicerad 2008 som argumenterar för att unga sparare bör ha 2-1 belåning på sitt pensionsparande.

För varje krona som investeras bör en krona lånas.

Eftersom unga investerare har väldigt lång sparhorisont skulle strategin löna sig även om pengarna gick till noll (50% marknadsnedgång raderar dina pengar för resten är lånade pengar).

På papper är det rationellt men i verkligheten är det nästintill orimligt. Vem skulle fortsätta investera med belåning till pensionen efter att ens pengar nått noll?

Väldigt få om ingen skulle vara så rationella i den situationen.

Därav är det bättre att försöka vara rimlig över rationell.

5. Den viktigaste färdigheten för att bli rik

“The most important skill for getting rich is becoming a perpetual learner. You have to know how to learn anything you want to learn.”

Är det den viktigaste färdigheten? Jag vet inte men det är väldigt viktig iallafall. Att vara en person som evigt (perpetually) lär sig nya saker är en av nycklarna för att bli rik ekonomiskt och kunskapsmässigt. 

Ett tydligt exempel är sociala medier. Många personer som tidigt blev stora på Instagram var anti att börja om på Tiktok från noll. Nu har alla profiler dock tvingats till det för att hänga med. 

Personligen är en sak jag tog tag i i den här veckan att lära mig AI. Jag tror det kommer spela stor roll i framtiden men jag har inte lagt ner jobbet ännu. Nu ska jag bygga min egen GPT som man ska kunna fråga ekonomifrågor. Ett roligt experiment!

6. Att ge upp på dina drömmar

Generead med Dall-E

An old boss once warned: “You'll never be rich since you're obviously smart, and someone will always offer you a job that's just good enough”

Jag finner det här citatet väldigt roligt och sant. Många har drömmar om att starta eget företag men det är lätt att aldrig våga ta steget. Istället fastnar man på ett säkert jobb. 

Citatet är en förenkling för du kan helt klart bli ekonomiskt rik och nöjd med ditt liv med ett vanligt 9 till 5 jobb. Allt handlar om vad du vill ha ut av livet!

7. Ett fåtal vinnare

Cristano Ronaldo med sin femte Ballon D'Or
Cristano Ronaldo med sin femte Ballon D'Or

Only 4 percent of all publicly traded stocks account for all of the net wealth earned by investors in the stock market since 1926

Det här kan vara svårt att greppa vid första anblick. Att endast fyra procent av samtliga börsnoterade aktier står för majoriteten av avkastningen sedan 1926.

För två veckor sedan vann Messi sin åttonde Ballon d’Or. Sedan 1956 har Messi och Cristiano Ronaldo tillsammans vunnit 20% av alla Ballon d’ors som delats ut. 

Av alla profesionella fotbollsspelare i världen sedan 1956 har två spelare vunnit 20% av alla Ballon d’Ors. 

På börsen tenderar det att vara ett fåtal aktier som blir massiva vinnare likt Apple därav står ett fåtal procent för majoriteten av avkastningen för indexfonder. 

På samma sätt som spektakulera sportsliga framgångar görs av ett fåtal personer.

8. Enkelheten av index

The simplicity of indexing allows me to focus my attention on the things in life that are far more important than my portfolio”.

Det här är definitionen av min investeringsfilosfi också. 

  1. Jag kan lägga tid på aktiviteter som jag tror kommer göra mig ekonomiskt rikare som att jobba + lära mig nya saker VS att försöka slå börsen.
  2. Jag kan luta mig tillbaka på en solstol och känna trygghet i att mina indexfonder kommer tuffa på.

9. Långsiktig investeringsstrategi

It’s about earning pretty good returns that you can stick with and which can be repeated for the longest period of time. That’s when compounding runs wild

När jag började investera fastnade jag i fällan att jaga strategin med högst avkastning. Det här är dock inte hållbart i längden, fine du kan få otroligt hög avkastning under ett år men kan du få det under 10, 20 eller 30 år?

Låt mig ge ett exempel!

Slutet av 2020 var Handelsbanken Hållbar Energi fonden på allas läppar. Otroliga 100% hade fonden stigit med under året. 

Grafen visar fondens utveckling under 2020

Förvaltaren Patric Lindqvist intervjuades i Avanzapodden under december 2020 om fondens inriktning och fondens plötsliga populäritet.

Jag minns tydligt att jag jobbade i trädgården hos min mamma våren 2021 när jag lyssnade på avsnittet och tänkte ”det här kommer inte sluta bra”.

I podden berättar Patric att fonden har fått enorma inflöden av pengar vilket lett till att fler analytiker behövt anställas. Plus att fonden behövt justera sin strategi och börjat titta på fler bolag. De stora inflödena av nya pengar från investerare kunde inte placeras i samma bolag.

I ett företag är det ofta bra när man anställer ny personal, det tyder på framgång = måste möta en ökad efterfrågan. En fond fungerar inte på samma sätt, ifall du har en välfungerade investeringsstrategi ska du inte ändra den. 

Warren Buffett och Charlie Mungers Berkshire Hathaway har varit ca 20 stycken anställda på kontoret sedan 1965. Du förändrar inte en välfungerade strategi. 

Fonder med en liten fondförmögenhet tenderar att presentera bättre visar också studier.  

Fast när investerare bankar på ens dörr med pengar säger banker ofta inte nej. 

Idag har fonden 128 000 ägare på Avanza och gissningsvis köpte majoriteten fonden efter den stora uppgången 2020.

Majoriteten köpte fonden när Avanza släppte poddavsnitt i december 2020 eller när Placera släppte årets ”bästa” fonder 2020.

Köpte du Handelsbanken Hållbar Energi den förste januari 2021 har du fram tills den 3 november fått -22% i avkastning jämfört med en global indexfond som Länsförsäkringar Global index som gett dig plus 50% under samma period.

Att jaga snabba pengar brukar i längden göra oss fattiga. Långsamt och stabilt brukar vinna racet.

Ifall Handelsbanken Hållbar Energi kommer studsa tillbaka och bli bästa fonden att äga närmsta tio åren är jag först i ledet att be om ursäkt för att jag kastade fonden under bussen.

Fast jag känner mig hyfsat säker på att jag inte kommer behöva be om ursäkt. Hypade fonder brukar stiga som en stjärna och falla platt som en pannkaka.

10. Att sitta på händerna

"Wall Street makes its money on activity, you make your money on inactivity”

Att sitta på dina händer när det stormar på börsen är bland det bästa du kan göra. Varje år tenderar börsen att ha en nedgång på minst 10 procent som man måste leva med för att kunna lyckas på börsen. Vissa år är nedgången större än så.

Grafen nedanför visar på volatiliteten på börsen varje år. Intrayear drawdown är hur stor en nedgång är inom ett specifikt börsår. Ett börsår kan sluta på positiv avkastning men har från botten till toppen svängt mycket.

Maximal intrayear nedgång på S&P500 är från 1950 till 2020 årligen 10,6% i median och 13,7% i genomsnitt. 

Intrayear drawdown

Att sitta på fingrarna är priset vi måste betala för att på sikt kunna få en fin avkastning. Det är endast Wall street alltså nätmäklare och banker som tjänar pengar på att du är aktiv genom köp och sälj.

11. Varför du aldrig ska gå All in

Photo by Pardeep Bhakar on Unsplash

“I tell my father’s story of the gambler who lost regularly. One day he hears about a race with only one horse in it, so he bet the rent money. Halfway around the track, the horse jumped over the fence and ran away.”

Jag älskar det här citatet, kort och gott: lägg aldrig dina ägg i samma korg oavsett hur bra något låter.

12. Den här gången är det annorlunda

Photo by Wyron A on Unsplash

"The most important three words in investing are: I don't know. If someone doesn´t say that to you then they are lying.”

När börsen går ner söker vi oss till personer som ger svar på tal. 

”Såhär ska du agera!”

”Sälj aktie X och köp aktie Y!”

”Om tre månader är börsoron över!”

Det här är brus, personerna du bör lyssna på säger som James Altucher i citatet ovan. 

Citat är härliga att hänga upp lärdomar på. Det viktiga är inte att ordagrant komma ihåg citat utan mer att ta med sig tankar och idéer. 

Ifall du har ett favoritcitat får du gärna skicka det till mig!

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation