Historiska köplägen på börsen ny thumbnail

Historiskt bra köplägen på börsen!

Just nu är Stockholmsbörsen ner nästan 30% under 2022 som grafen nedan från Avanza visar: 

Omx-pi-avkastning 2022-10-05

Under hela det här året har jag fortsatt månadsspara hos fondroboten Lysa där majoriteten av mina investeringar finns. Generellt sätt är månadssparande vinnare över Buy the dip (att köpa dippar) som den HÄR artikeln förklarar bra.  Dock börjar vi komma till väldigt spännande nivåer på börsen där extraköp kan ge en stor skjuts för din avkastning 📈

Till hjälp i det här artikeln har jag poddavsnittet och artikeln från Rikatillsammans som visar hur man kan bli bättre på att köpa i nedgångar.

Nedgång i procent + antal år för återhämtning = förväntad avkastning 💰

Procentuell återhämtning i förhållande till år från Rikatillsammans

Grafen skapad av Rikatillsammans visar på Y-axeln börsens nedgång (där det står -5%, -10% osv). På X-axeln ser vi antal år till börsen återhämtat sig till tidigare nivå (där det står 1, 2, 3 år osv). 

Det du kan göra med grafen är till exempel att räkna på -30% i nedgång på Stockholmsbörsen och om börsen återhämtar sig inom 5 år kommer vi få en avkastning som är högre eller lika hög som det historiska genomsnittet för Stocksholmbörsen (kan räkna på 8-9% också men bra att vara försiktig). 

Om börsen är -30% (Y-axel) och du tror att börsen återhämtar sig inom 3 år (X-axel) innebär det att den årliga avkastning bör vara 10% under återhämtningsperioden. Med hjälp av grafen hoppas jag att du förstår vad jag menar.

Det här en användbar övning för att motivera för dig själv varför det är värt att investera på börsen under börsnedgångar. Börsens avkastning är inte spikrak och det är faktiskt ofta perioderna precis efter en nedgång som vi ser väldigt HÖG årlig avkastning.

Årlig avkastning vid köp på -30 och framåt S&P500 från Rikatillsammans

Bilden är tyvärr lite suddig men det som visas är den årliga avkastningen vid köp -30% fram till nästa tillfälle när börsen sätter nytt all-time-high (ny högsta nivå/ rekord) på den amerikanska börsen (index S&P500). Avkastningen efter köp på -30% har många år med väldigt hög avkastning på 10% till högre än 30%. Budskapet är att köp i nedgångar på större än -30% ofta lönar sig.

Fortsätter börsen ner till -50% är det i princip All in!🤑

Om du tittar på den första grafen från Rikatillsammans med nedgång & avkastning ser vi att vid en nedgång på -50% är det avkastning som är högre eller lika hög som börsens snitt även om återhämtningen är 10 år lång. Därför är det i princip värt att investera alla tillgängliga medel vid en sådan nedgång.

Dock finns det inga garantier, historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning och investeringar kan öka och minska i värde

Jag kan inte investera mer pengar i nuläget?! 😕

Situationen med el, värme, inflation osv är extremt krävande och därför är det förståeligt om du inte kan öka dina investeringar. Det fina är att du behöver inte göra det. Fortsätt med samma summa som förut eller sänk den ifall du måste ta höjd för högre kostnader. Oavsett summa kommer dina investeringar under börsnedgången att göra skillnad på sikt 📈

Jag hoppas att artikeln har påverkat din syn på nedgångar från en negativ händelse till en positiv händelse som går att utnyttja. Med det sagt bör du inte sitta och vänta in en nedgång på -40, -50% eller mer i hopp om bättre köplägen.

Statistiskt bör du månadsspara varje månad oavsett börsklimat. Om vi ser -50% nedgång är det dock extra bra köplägen men sitt inte med stora pengar vid sidan av för det, vem vet det kanske vänder uppåt innan dess 📊 Och då har du missat bra köplägen på -30%.

Vill du lära dig mer om att tänka i nedgångar rekommenderar jag Rikatillsammans poddavsnitt och artikel som jag till stor del utgått från. 

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation