Thumbnail för månadssparande

Enkel Guide: Vad är månadssparande?

Spara automatiskt varje månad!

Månadssparande är ett enkelt sätt att varje månad automatiskt främst investera i fonder även om det är möjligt att månadsspara i aktier också. Med hjälp av ett månadssparande köper du både högt och lågt vilket övertid ger en fantastik möjlighet för dina investeringar att växa på sikt. I den här artikeln kommer förklarad vad månadssparande är och hur du kan börja använda det idag!

Sammanfattning

Vad är månadssparande?

Månadssparande är precis vad det låter som, ett sparande som sker varje månad. Hos nätmäklare som Avanza och fondrobotar som Lysa finns det idag ett verktyg som gör det möjligt för dig att spara några hundralappar upp till fler tusenlappar varje månad i Avanza. Lagom till att du får studiebidrag, lön, veckopeng eller liknande sätter du upp ett automatisk sparande som direkt för över en bestämd summa pengar.

Vad är fonder?

En fond är precis som Linas matkasse, du låter någon annan plocka ihop ingredienserna och sedan får du njuta av maträtten. Fast när det gäller fonder är ingredienserna aktier/räntepapper och maträtten är pengar som du får njuta av.

Linas matkasse, liknelse till en fond

Vill du läsa mer om vad fonder är kan du göra det i vår Guide för fonder här! Nedanför är en video där Oliver går igenom i stort sett allting du behöver veta om fonder.

Fördelarna med månadssparande

Fördelarna med att varje månad spara en viss summa pengar är att du övertid skapar en stor möjlighet för dig själv att få ett framgångsrikt sparande. Många försöker köpa fonder och aktier vid rätt tillfälle men det är väldigt svårt att lyckas med det konsekvent. Därför är månadssparande ett enkelt och bevisat framgångsrikt sätt för att sprida ut dina köp. 

Därtill blir ditt sparande av varje månad vilket är väldigt viktigt. Det finns alltid oro för kommande börskrascher men ingen vet när den faktiskt sker. Genom att ha en automatisk överföring uppsatt investerar du oavsett vad du tycker om läget på börsen för tillfället. Såklart kan du enkelt avbryta ditt månadssparande men att spara oavsett börsklimat är riktigt bra!

Nackdelar med ett månadssparande

Nordnet graf 20 år

Vissa menar att man bör försöka tajma botten genom att investera alla sina pengar under en börskrasch. I efterhand är det lätt att säga, ”du borde investerat alla dina pengar dag X” men på förhand har du ingen aning. Att försöka tajma marknaden är i princip omöjligt och inget rimligt argument emot månadssparande. Bilden ovan visar hur mycket din avkastning kan skadas om du missar Stocksholmsbörsens bästa dagar de senaste 20 åren.

Läs vår artikel om att försöka tajma marknaden här!

En av världens bästa investerare Peter Lynch säger följande om att försöka förberedda sig för en korrektion eller börskrasch:

Kan man månadsspara i aktier?

Ja, det går att månadsspara i aktier men det är inte lika enkelt som i fonder. Den stora fördelen med fonder är att du kan månadsspara minst 100 kr i en fond medan aktier kan ha väldigt varierande pris i kronor. Priserna för en enstaka aktier kan vara allt från några kronor till flera tusen kronor. Dock är det bra att dela upp sina köp i aktier också men att göra det månadsvis kan vara svårt om du inte investerar flera tusenlappar åt gången. 

Fördelen med ett månadssparande i aktier är att du i större utsträckning kan styra vilka innehav du köper i förhållande till fonder.

För majoriteten av sparare är det enklaste och bästa att välja fonder för sitt månadssparande. 

Läs mer och skillnaden mellan aktier och fonder här.

Bästa fonderna 2023

Vill du ha tips på fonder till ditt månadssparande har jag gjort en youtube video plus artikel om dem bästa fonderna 2023 (videon är från är jag och Viktor hade @finansgrabbarna).

Läs artikeln om bästa fonderna 2023!

Mitt månadssparande

Jag har ett automatiskt månadssparande på Lysa (reklamlänk) som genomförs varje månad! Jag gillar verkligen enkelheten att allting sköts automatiskt. Varje månad får jag ett mail när pengarna investeras utan att jag rört ett finger.

Vill du läsa mer om Lysa är här min fullständiga recension

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation