thumbnail same as ever

Bli en bättre investerare med boken Same as Ever

Förra veckan satt jag på bussen satt jag på bussen och pratade med en härlig högstadielärare om en föreläsning jag ska hålla på lärarens skola. Jag fick fria tyglar att göra vad jag vill vilket jag tackade och bugade för. 

Läraren föreslog därefter att på slutet av föreläsningen kan jag berätta om mina spaningar för världsekonomin framöver.

Jag svarade ”kanske det” men i ärlighetens namn har jag ingen aning om hur världsekonomin kommer utvecklas framöver.

Det jag däremot vet är vilka faktorer som kommer styra investerares beteende på börsen. Det tenderar att vara ”Same as Ever” (samma som alltid) vilket Morgan Housels nysläppta bok heter.

Boken är 23 korta kapital som alla berättar en historia om tidlösa lärdomar. Här är 7 lärdomar från boken blandat med mina egna tankar: 

1. Fokusera på vad vi vet

Vi vill så gärna veta vad som kommer förändras! Vilket gör att vi missar frågan som förmodligen är viktigare = ”Vad kommer inte förändras?”

Från boken Same as Ever:

Amazon founder Jeff Bezos once said that he’s often asked what’s going to change in the next ten years. “I almost never get the question: ‘What’s not going to change in the next ten years?’ ” he said. “And I submit to you that that second question is actually the more important of the two.

2. Framtiden är osäker

Skapad med DALL-E

Mänsklig historia är massvis med små händelser som tillsammans utvecklats till ofattbara slutresultat. Ett exempel från svensk historia 1658:

Tåget över Bält var en våghalsig militär operation som drevs igenom av den svenske kungen Karl X Gustav som ledde en svensk armé över de tillfrusna Lilla och Stora Bält i januari-februari 1658 i syfte att hota Köpenhamn.

Kriget mot Danmark hade börjat redan 1657. Den svenske kungen hade då under några år fört krig i Polen. Därifrån tågade den svenska hären genom norra Tyskland, upp genom danska Jylland till den nådde sundet Stora Bält.

Under 1600-talet var klimatet i Europa kallare än vad det är idag. Perioden kallas ibland för lilla istiden. Och vintern 1658 hade isen lagt sig.

Det svenska fälttåget mot Danmark var ett vågspel, men det lyckades. Danmark tvingades att sluta fred på hårda villkor.

Text: https://www.so-rummet.se/kategorier/taget-over-balt#

Vad hade hänt om isen spruckit och den svenska armén hade raderats ut av det iskalla vattnet? Hade Sverige som vi känner till idag funnits? Hade jag som Skåning varit dansk? Dansk på riktigt då, inte bara min dialekt 🤪

Det får vi aldrig veta men lärdomen är att det oväntade kan alltid hända. Lyckade vågspel kan lika bra bli ens undergång i ett alternativt universum.

Det är så otroligt svårt att spå framtiden därav bör vi fokusera på det vi vet inte kommer förändras.

3. Vad vi vet om framtiden

Premissen för boken Same as Ever är följande:

Predicting what the world will look like fifty years from now is impossible. ​ But predicting that people will still respond to greed, fear, opportunity, exploitation, risk, uncertainty, tribal affiliations, and social persuasion in the same way is a bet I’d take.

Vi vet inte vilka aktier eller sektorer som kommer vara bäst om 10 år. Det vi däremot vet är att människors beteende kommer styras av girighet, rädsla, möjligheter, exploatering, risk, osäkerhet, grupptillhörighet och socialt tryck.

Skapad med DALL-E

Börskrascherna för 100 år sedan följer samma mönster som dagens krascher. Den franska filosofen Voltaire ska ha sagt:

 

History never repeats itself. Man always does

Lär du dig förstå mänskligt beteende kommer du få ett övertag på börsen. Du kommer inte kunna säga vad som kommer förändras på börsen närmsta 10 åren, men du kommer kunna säga vad som inte kommer förändras.

Och det är minst lika viktigt, om inte viktigare 😉

4. Enhörningar och regnbågar

Jag älskar det här citatet! Det finns många personer som lovar enhörningar och regnbågar om du köper min kurs eller går med i ett program. Det kommer alltid finnas personer som lovar guld och gröna skogar, och det kommer alltid finnas folk som går på det. 

Fast du behöver inte vara en dem. Låter det för bra för att vara sant… 

Ja, då är det oftast för bra för att vara sant!

5. Risk är det du inte räknat med

Risk inom finansiell teori är volatilitet det vill säga hur en tillgång svänger i pris upp och ned. Jag gillar dock definitionen av risk som något mjukare. 

Volatilitet är viktigt men jag tror risk i form av det vi inte tänkt på är viktigare. 

Det är slaget du oväntat får i nyllet som Mike Tyson sagt:

Everyone has a plan until they get punched in the mouth

Något jag funderat mycket över är ifall jag bör äga 100% aktier på fondroboten Lysa. För att dra ner volatiliteten kan jag addera räntor med lägre risk och förväntad avkastning vilket minskar risken att jag säljer i panik.

Ett tag hade jag 90% aktier och 10% räntor men senaste två åren har jag kört 100% aktier.

Morgan Housels tankar om risk har fått mig att tänka ännu mer på frågan: 

Problemet är att vi isolerar risk i form av 30% börsfall och föreställer oss det i dagens värld.

Ifall jag hade fått en käftsmäll i form av att min granne blir av med jobbet på grund av ekonomins galna inflation och att jag är själv rädd att bli av med mitt jobb. Kommer jag vara lika säker att min 100% aktieportfölj är rätt för mig då? 

Jag föreställer mig att jag skulle agera lugnt vid ett börsfall fast det är kanske för att jag inte föreställer mig risken jag missat 🧐

6. Alternativa utfall

En person som blivit rik på börsen måste väl vara duktig?

Nej, personen hade kanske bara tur. Det finns alltid en alternativa historia som hade kunnat ske fast det är väldigt svårt att argumentera för när ett verkligt utfall är mitt framför näsan.

För att lyckas på börsen tror jag att man måste se bortom resultat. Howard Marks kallar det för Second level thinking.

First level thinking är: 

”Wow, den här personen har blivit rik på börsen vilket innebär att hen är duktig”

Second level thinking är:

”Den här personen har blivit rik på börsen men utan vidare kunskap om hens investeringsstrategi kan vi inte dra slutsatser om investerarens skicklighet. Slump kan spela en stor roll för utfall.”

Jan på Rikatillsammans brukar prata om process framför resultat på börsen.

Har du en dålig process kan du har tur och få ett bra resultat en gång.

Har du en bra process kan du ha otur och få ett dåligt resultat en gång.

Fast övertid tenderar en bra process att ge bra resultat medan en dålig process ger dåliga resultat.

Tänk på den alternativa historian!

Nassim Taleb sammanfattar det väl:

“Heroes are heroes because they are heroic in behavior, not because they won or lost.”

Karl X Gustav blev en hjälte för sitt våghalsiga agerande men i en annan värld kunde han blivit ihågkommen som ”idioten som dränkte sin armé”.

Skillnaden mellan att bli hjälte och bli gjord till åtlöje är ibland liten fast det kan vara svårt att föreställa sig när ett verkligt utfall finns framför oss.

7. Idoler

Morgan Housel har verkligen hjälpt mig utveckla mitt förhållningssätt till förebilder och idoler. Legendariska investeraren Warren Buffett har levererat tidlös visdom om investeringar och hans livsresa är väldigt inspirerande.

Samtidigt hade jag aldrig någonsin velat leva som honom. Hans behandling av sin familj har mycket att önska från mitt perspektiv. Hans barn och dåvarande fru har fått stå åt sidan för hans besatthet av att hitta vinnaraktier. 

På samma sätt går det att kritisera Elon Musk för tveksamma tweets.

Morgan har hjälpt mig och inse att vi måste acceptera förebilders både positiva och mindre bra åsikter. Vi kan inte hålla med om allting.

Om Buffett och Musk inte hade haft laser fokus på företagande hade förmodligen ingen sett de som förebilder.

Deras extrema arbetskraft och åsikter är vad som attraherar människor. 

Det här perspektivet har hjälpt mig att skapa en hälsosam syn på förebilder. Man behöver inte gilla alla sidor men samtidigt måste alla sidor av en person accepteras. Du kan inte få det goda utan det dåliga.

The king has left

I tisdags lämnade en legendarisk investerare jorden. 99 år gammal blev Charlie Munger som var partner till Warren Buffett på Berkshire Hathaway. 

Munger är nog investeraren jag håller högst inom livsåskådning ifall jag måste välja. 

Jag är tacksam för att ha fått se honom live på Berkshire Hathaways årsstämma i våras.

Nästa poddavsnitt blir en hyllning till det bästa jag lärt mig av Munger.

Det finns mycket mer jag kan prata om från boken Same as Ever men det blir en annan gång. Samtliga lärdomar jag tog upp i artikeln kan inte kopplas till börsen intuitivt. Fast med lite eftertänksamhet blir det tydligare eftersom allting hänger ihop.

Det är människor som agerar på börsen. Förstår du att människor vill vara rikare än sin granne, att gräset alltid är grönare på sidan gödslad med bullshit och att det finns ett alternativt slut till varje historia kommer du bli en bättre investerare.

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation