Inflation vs aktier och fonder

Hur påverkar hög inflation aktier & fonder?

Inflationen var 9% i Sverige under augusti!​

Inflation augusti

Om du investerar på börsen kanske du har tänkt hur inflationen kommer påverka dina investeringar? (Om du inte investerar på börsen kan du kika på vår GUIDE för att börja investera i fonder)

  • Ska man försöka skydda sig mot inflationen?
  • Ska jag vänta med att investera pga inflationen?
 
Sådana här frågor ställer vi oss själva. För två veckor sedan kom jag (Oliver) över
en artikel om just inflation VS aktier och fonder. Därför tänkte jag dela med mig om slutsatsen från artikeln kring Inflation VS aktier och fonder!
 
Grafen nedan visar den amerikanska börsen (Index S&P 500) och har en del olika linjer som jag ska förklara. På Y-axeln (den som pekar rakt upp) av grafen finns inflationsjusterad utveckling och på X-axeln (den som ligger ner) finns årtal från noll till tre. 

Den svarta tjocka linjen visar medianutvecklingen för S&P 500 från 1926 till 2019 under alla tre årsperioder vid hög inflation. Medianutvecklingen på tre år för den svarta linjen är 17%.

Median är ”talet i mitten” kan man säga.  I stället för att titta på genomsnitt vilket kan ge en missvisande bild ifall värdena är väldigt sprida kan median ge en bättre bild. Som exempel på bilden nedanför är 6:an median.

S&P500 medianavkastning under treåriga perioder i sin helhet är 28 %.

Alltså underpresterar börsen vid perioder av hög inflation! 17% VS 28%

Fast vad är alternativt till börsen?​

Dock är det inte bättre att investera dina pengar i obligationer/ räntor (typ lån) på långsikt vid hög inflation. Att gömma pengarna under sängen är inget bra alternativ heller…

Förmodligen bör du endast Just Keep Buying (vilket är namnet på en grym bok som jag nyligen läst)!

Grafen i artikeln kommer från den här artikeln som är skriven av författaren till boken jag nämnde ovan.

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation