Varför dyra saker inte imponerar

Varför dyra saker inte imponerar på folk

I en värld med Andrew Tate och flexande gurus vill jag ge svar på tal varför de är helt felt ute.

Det här är varför dyra saker inte imponerar på folk!

För dig som föredrar kan du lyssna på Spotify eller titta på Youtube nedan:

Man in the Car Paradox

Expensive car

No one is impressed with your possessions as much as you are

Författaren Morgan Housel jobbade som valet (parkerade bilar) och tog emot Ferrari, Porsche och Lamborghinis i tonåren. Han tänkte “wow, jag kommer bli uppskattad när jag köper en sådan bil”. Däremot tittade han aldrig tittade han på ägaren som troligen köpt bilen för att imponera på andra.

Det paradoxala Housel insåg var att målet med dyra bilar ofta är att imponera på andra människor fast det uppnås aldrig därför att ingen bryr sig vem föraren av bilen är. Det enda människor tänker är sig själva körande den dyra bilen och hur uppskattad man kommer bli.

Dyra saker uppnår inte målet helt enkelt. 

Housel skriver att:

Det du vill ha är respekt och uppskattning av andra människor vilket du tror att dyra saker kommer ge men så är ofta inte fallet. Ödmjukhet och att vara snäll kommer att ta dig långt.

Verklig rikedom är det du inte ser!

Det enda du vet om en person som köpt en bil för en miljon är att personen har en miljon kr mindre än innan bilen köptes (bortser från billån).

Du har ingen aning om personens finansiella situation. Det är lätt att förknippa dyra saker med rikedom men bilar och hus skapar inte pengar. Dyra saker kostar pengar.

Verklig rikedom är det du inte ser. Det är företagen, investeringarna och tillgångarna som gett personen möjligheten att köpa dyra saker.

Will Smith förklarar det bra

Porträttbild Will Smith

Det här citatet från Will Smith sätter fingret på varför dyra saker inte uppnår vad vi egentligen vill.

Too many people spend money they haven't earned, to buy things they don't want, to impress people they don't like.

Att imponera på människor som det inte finns något värde i att imponera på är slöseri med tid och pengar. 

Personerna du verkligen bryr dig om som familj och vänner imponeras av när du som personer växer. När du visar ödmjukhet, generositet eller förlåtelse. Vilken bil du kör eller vart du bor spelar ingen roll.

Den fattiga miljardären

Författaren Mark Twain skrev 1869 hur synd han tyckte om Cornelius ”The Commodore ” Vanderbilt. Twain kände alltid medlidande för en man som var så fattig som honom.

Cornelius Vanderbilt var dock en av sin tids rikaste människor, hans rikedom skulle i dagens pengar vara 200 miljarder dollar.

Fast som Mark Twain skrev handlar det inte om pengarna man har utan vad man är nöjd med:

I know you own seventy millions; but then you know and I know, that it isn't what a man has, that constitutes wealth. No-it is to be satisfied with what one has; that is wealth.

The Commodore var konstant upptagen med att vilja ha mer. Det var en prestigetävling att alltid framstå som bäst.

Verklig rikedom däremot är att vara nöjd med vad du har. Just därför är jämförelser ett gift för att du ska bli lycklig. Det finns alltid någon som är rikare än dig.

Jag försöker se det som att ifall du vill bli nöjd med någonting i livet måste du enbart jämföra dig mot ditt tidigare jag.

Vad vill du ska stå på din gravsten?

Photo by John Thomas on Unsplash

Förra veckan lyssnade jag på en podcast som tog upp en övning där du ska föreställa dig din egen gravsten och vad du vill ska stå på den. Därefter ska du identifiera sakerna du bör göra för att nå dit.

Gissningsvis vill du att det ska stå att du var respekterad, älskad, uppskattad, hjälpsam, rolig mm. 

Det intressanta är, vad kommer du inte vilja att det står på din gravsten?

Förmodligen vill du inte att det ska stå hur mycket du spenderade på kläder, antalet hästkrafter din bil hade eller hur dyr din klocka var.

Fast det är väldigt lätt att springa efter det sistnämnda = flashiga saker som vi tror imponerar på andra. När vi egentligen värderar hur andra människor uppfattade oss med totalt bortseende från materiella saker.

Jag rekommenderar poddavsnittet.

 

Köp dyra saker för dig själv

Jag åkte till USA i våras för att jag innerligt ville det. Att åka till USA kan ses som "flex" men jag gjorde det för min egen skull.

Ifall du ska köpa dyra saker så gör det för att DU blir innerligt glad/lycklig av det. 

Gör en Ferrari dig glad? Kör! 

Ger dyra kläder dig glädje? Kör!

Sålänge du gör det för din egen skull, designa ditt rika liv.

Författaren Ramit Sethis motto är:

Spend extravagantly on the things you love, as long as you cut costs mercilessly on the things you don’t.

Ramit vill att varje person ska designa sitt egna rika liv oavsett vad det innebär. Exempelvis är en av hans egna regler att det alltid är okej att köpa förrätter på restaurang för det ger honom glädje. 

Framöver kommer jag bryta ner mina största lärdomar från bästsäljande bok I Will Teach You to Be Rich.

Tills dess rekommenderar jag Netflix serien som Ramit släppte i våras där personer med vitt skilda inkomster får hjälp att ta kontroll över sin ekonomi och forma sitt rika liv.

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation