Thumbnail Matthew Perry

Kändisskapets mörka sida: Matthew Perrys öde

Matthew Perry som spelade Chandler Bing i Vänner gick bort 54 år gammal förra söndagen. Utifrån såg Matthew ut att ha allt man kan önska sig! Pengar och kändisskap, vad mer kan man önska sig?

Men under hela tiden kämpade skådespelaren mot alkohol- och drogmissbruk. I sina memoarer som kom i fjol skriver han öppet om sina problem. I en intervju med Los Angeles Times i våras uppgav han att kändisskapet som ”Vänner” gav, snabbt fick en mörkare sida.

-Ingen ville bli känd mer än vad jag ville, sa Matthew Perry.
– Jag var 25 år, det var andra året av ”Vänner” och åtta månader in på säsongen insåg jag att den amerikanska drömmen inte gjorde mig lycklig, inte fyllde tomrummet i mitt liv. Jag kunde aldrig få nog av uppmärksamhet. Kändisskap gör inte vad du tror att det ska göra.

Jag gillar verkligen serien Vänner och var ledsen när jag hörde nyheten. En otroligt duktig skådespelare som dog alldeles för ung! Perry skrev i memoarerna att han oftast varit nykter sedan 2001, men att han haft ”60 eller 70” återfall sedan dess.

Därför kommer dagens avsnitt handla om lärdomarna från Matthew Perrys sorgliga öde och hur vi kan undvika det. För det är väldigt lätt att jaga ett mål som man tror kommer ge en evig lycka men istället skapar total tomhet

Will Smith skrev i sin biografi att när han var fattiga och deprimerad drömde han om en framtid där han hade mer pengar, och att pengar skulle få hans problem att försvinna.

När han väl var rik försvann den optimismen.

Han hade alla pengar i världen men var fortsatt deprimerad, hans liv var fortfarande fyllt med problem.

Den amerikanska musikproducenten Rick Rubin har sagt något liknande. 

It’s hard to get really depressed until your dreams come true. Once your dreams come true and you realize you feel the same way you did before then you get a feeling of hopelessness.

Ibland är det drömmen som får en att må bra, och när du väl uppnått drömmen kan en depression infinna sig. Fd ledamot i New Jerseys senat Malcolm Forbes ska ha sagt: 

By the time we’ve made it, we’ve had it.

Så fort ord men så insiktsfullt. Det är lätt att bli fartblind och gasa på trots att du redan nått målet. Du hade kunnat ta en tidigare avfart.

Att veta när enough is enough är en otrolig styrka.

En egen historia

Restaurant outdoor
Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash

Det är maj 2023, solen skiner och jag är väldigt nervös. Jag ska träffa Peter som är grundare till ett startup där jag började jobba under årets början. Fast vårt samarbete fungerade inte och jag slutade snabbt. Jag hatar att göra folk besvikna, det känns en stor sten i magen.

Jag träffar Peter som är glad, vi beställer lunch och min nervositet börjar släppa. Han är glad för att vi testade och att jag inte ska känna att jag underpresterat. Efter det sitter jag lite rakare i ryggen och kan andas ut. Vi pratar om Peters kärlek för att lära sig språk, språket på hans telefon är inställt till spanska faktiskt.

Jag berättar om hur mina utbytesstudier i Frankrike var och Peter berättar att han nyligen var där med sin pappa. Dessutom ska han överraska hans flickvän på hennes 30 års dag med att flyga henne till kärlekens stad, Paris.

Lunchen är väldigt rolig och jag är lättad att Peter inte är besviken på mig. Vi pratar om Peters intresse för golf och paddel.

Sen kommer vi in på att göra en Exit alltså att sälja ett bolag. Peter säger att 50 miljoner kr är det han vill ha, sen är han klar. När han säger det här börjar min hjärna snurra direkt: Varför 50 miljoner kr? Har du räknat på det? Och handlar det ens om pengar?

Jag frågar Peter vad han skulle göra med 50 miljoner kr?

Peter säger att han skulle kunna resa när han vill vilket är en stor passion. Dels för upplevelserna, vädret men också lära sig språk. Sen vill han kunna spela golf och paddel när som helst. Startup och företagande gillar Peter, det vill han på något vis också fortsätta med.

Jag lyssnar noga på vad Peter berättar och svarar:

“Okej, du var nyligen i Frankrike med dina pappa, du ska överraska din flickvän genom att flyga henne till Paris idag, du spelar golf och paddel regelbundet samt att du jobbar med en intressant startup. Vad kommer 50 miljoner förändra?”

I mitt huvud tänker jag “det blev riktigt bra Oliver!”. Det känns som att jag är en boxare som fått till en riktigt bra högerkrok och att motståndaren ligger på mattan medan domaren räknar 7, 8, 9 och precis ska säga 10!

Jag sitter spänt och tänker: “Vad kommer Peter säga?”

När Peter tänkt klart säger han: “Okej då, jag kan nöja mig med 25”.

Mina axlar sjunker ner i marken, jag var så säker på att mitt budskap nått fram! Jag små skrattade lite, sen byte vi samtalsämne.

Det intressantq är att med två minuters brandtal kunde jag få Peter att reducera sin uppmålade bild av lycka med 25 miljoner kr. Rätt bra förhandlat!

Peter är en jättehärlig människa och duktig entreprenör. Jag berättar den här historian med all välmening och kärlek.

Jag tror dock att Peter likt Matthew Perry missat poäng.

Vad vi egentligen vill ha

Det finns många fler saker som går att addera till listan men här är fyra saker jag tror bidrar med långvarig lycka/glädje. 

  • Ha en familj som älskar en
  • Din omgivning uppskattar och respekterar dig
  • Vänner som uppskattar dig för den du är
  • Att vara del av ett syfte större än oss själva

Jag tänkte avsluta med ett citat från skådespelaren Jim Carrey som jag tänker på ibland kring pengar och kändisskap:

Citat av Jim Carrey om rikedom och kändisskap

I samband med att rikedom och berömmelse uppnås inser man att alla problem som inte löstes. Ditt äktenskap lagades inte, du blev inte mer omtyckt av dina vänner och gjorde dig inte mer uppfylld. 

Optimismen över vad pengar kan lösa ersättas med lärdomen om vad pengar inte kan lösa.

Matthew Perrys sarkasm var otroligt bra i Vänner serien. Ifall du inte sett serien kan jag rekommendera den, hög klass! Tack för att du lyssnat, vila i frid Matthew Perry.

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation