Thumbnail investera i fonder på börsen

Guide: Investera i fonder på börsen!

Investera i fonder 2023

Artikeln innehåller samarbetslänkar till fondroboten Lysa som jag själv använder.

Innehållsförteckning

Vad är en fond?

En fond är precis som Linas matkasse, du låter någon annan plocka ihop ingredienserna och sedan får du njuta av maträtten. Fast när det gäller fonder är ingredienserna aktier/räntepapper och maträtten är pengar som du får njuta av.

Linas matkasse, liknelse till en fond

Du kanske har använt Linas matkasse eller någon liknande tjänst och tänker att fonderna måste kosta pengar precis som Linas matkasse, vilket är alldeles korrekt! 

En fond är en påse av värdepapper som kan vara aktier eller räntepapper som någon valt ut. Genom att äga en fond äger du indirekt allting som finns i påsen (fonden).

Olika typer av fonder

Vad är risken med fonder?

Det är lätt att tro att fonder inte svänger mycket eftersom det finns en massa olika innehav men när börsen går sämre följer fonderna ofta efter eftersom fonder investerar i värdepapper på börsen.

Det viktigaste att komma ihåg är att investeringar alltid innebär risk samt att dina pengar kan minska i värde.

För ett framgångsrikt fondsparande tänk på att spara långsiktigt (minst 5 år), sprid risken och investera regelbundet tex med automatiskt månadssparande.

Vad får du i en fond?

Aktiefonder kan vara väldigt breda och inkludera aktier från hela världen eller vara väldigt smala och endast investera i aktier inom läkemedel till exempel. 

Ordet exponering används ofta för att förklara emot vilken marknad som man indirekt äger genom fonden. 

“En Techfond ger exponering mot techbolag”

För det mesta förklarar fondens namn vad du får genom att köpa fonden därtill är Fondfaktablad någonting som alla fonder har vilket förklara detaljerat om fonden.

Avgiften är väldigt viktig för fonder

Om du/ din familj köpt Linas matkasse någon gång vet du att det kostar pengar! På samma sätt vill fonden har betalt för att ha valt ut ingredienserna i fonden åt dig 💸

Fondavgifter kan redovisas på olika sätt men det viktigaste är att hålla koll på den totala årliga avgiften. I den totala avgiften räknas alla kostnader för året in.

Fondavgiften dras varje dag som du äger fonden. 1/365 av avgiften dras alltså varje dag.

Billiga vs dyra fonder

Vi har redan delat in fonder i aktie-, ränte- och blandfonder!

Nu ska vi dela upp fonder ytterligare med fokus på aktiefonder. Tillbaka till Linas matkasse liknelsen: 

Ingredienserna till Linas matkasse väljs ut av Lina (antar vi😂) och hennes medarbetare och det vill dem såklart ha bra betalt för!

Om det istället hade varit en dator som valde varorna utifrån en förutbestämd lista behöver den mycket mindre betalt. Datorn följer endast en lista utan att behöva välja och vraka bland alla ingredienser.

Nu kopplar vi det här till fonder!

Fonder som förvaltas (ingredienserna väljs ut) av personer tar ofta mer betalt för det och kallas för aktivt förvaltade fonder.

Motsatsen är fonder där förvaltningen sköts utifrån en förutbestämd lista som heter index och har en låg avgift. Fonder som följer ett index är passivt förvaltade och kallas ofta för Indexfonder.

Vi (Viktor och Oliver) har just nu endast Indexfonder som alltså följer ett Index och har en låg avgift. 

Ett exempel på Index är SIX30RX som följer dem 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Det finns ett speciellt index för i stort sett alla olika marknader!

Vilka fonder är bäst?

Anledningen till att vi endast äger Indexfonder är för att i stort sett inga fonder klarar av att slå marknaden (Index) på lång sikt.

Det finns många olika åsikter kring aktiva och passiva fonder.

Statistik visar att ca 99% av alla aktivt förvaltade fonder i USA mellan 1976- 2006 slog INTE index. I Sverige visar studierna dock att aktiva fonder har större möjlighet att slå index men det är fortfarande väldigt svårt.

Det är såklart väldigt lockande att köpa fonder som vill slå marknaden och kanske gjort det under några år!

Var bara medveten om att det är väldigt svårt för fonder att göra det över längre tidsperioder.

Ställ dig frågan: vad säger att den här fonden kommer fortsätta slå index?

Läs vår artikel om aktiva fonder vs Indexfonder här!

Hur köper du fonder?

Att handla fonder är väldigt simpelt! Oavsett vilken plattform du väljer ett det enkelt.

Du bestämmer hur mycket du vill handla för och lägger en order på en fond.

Kom ihåg att det är bäst att ha dina fonder på ett Investeringssparkonto (ISK) oftast!

När du handlar med fonder tar det några dagar oftast att köpa/ sälja medan aktier handlas hela tiden när börsen är öppen.

Kursen på en fond bestäms en gång om dagen och sedan handlas fonden för den kursen vilket kallas för Nav- Kurs

Obs! Även här kan vi dela upp fonder😅

Majoriteten av fonderna handlas med Nav-kurs och tar några dagar att köpa men det finns en del fonder som heter ETF:er och handlas som aktier.

ETF står för Exchange Traded Fund vilket på svenska blir börshandlad fond som innebär att fonden handlas som en aktie när börsen är öppen. Priset kan alltså variera flera gånger under en dag samt går snabbare att köpa/ sälja. 

Var kan du köpa fonder?

Lysa

Det enklaste sättet är att låta en fondrobot sköta investeringar åt dig utifrån vad du vill att den ska göra. Fondroboten Lysa som vi tycker är bäst investerar Oliver majoriteten av sina pengar i varje månad. Fondroboten Lysa köper billiga Indexfonder med historiskt hög avkastning 📈

4.7/5

Fondo: billiga fonder

För att köpa egna fonder har jag börjat använda Fondo som har bland Sveriges lägsta avgifter för fonder. 

Fondo har valt att betala tillbaka kickbacken för alla fonder vilket är provisionen för plattformar som säljer fonder. Avanza och Nordnet är också väldigt bra plattformar MEN kickbacken betalas inte tillbaka vilket är en stor del av fondernas avgift. 

I sociala medier har jag också börjat göra några betalda videor med Fondo som du kanske sett. Det här skriver jag dock inte betalt utan för att jag gillar Fondo.

Sammanfattning

Q&A Vanliga frågor om fonder

Du behöver inte vara orolig! Fondbolaget får inte blanda ihop dina tillgångar med deras egna. Om det trots allt skulle uppstå problem pga att fondbolaget gör något fuffens har du rätt till ersättning på upp till 250 000 kr. Läs mer HÄR 

Investeringssparkonto (ISK) is the way 🙌 Läs mer om kontotyper

Det är helt upp till dig! Kör på det som passar dig bäst 😇 Utan tvekan är fonder ett väldigt lätt sätt att sprida risken, investera regelbundet med månadssparande. Det är väldigt svårt att överprestera marknaden genom att äga aktier men ett fåtal personer klarar det!

Det är Morningstar betyg som i princip bara är fina symboler. Enligt statistisk spelar den rating väldigt liten roll. Betyget sätts utifrån fondens presentation senaste 3 år och är därför väldigt kort sikt. Över tid behåller bara 14 % av alla 5-stjärniga fonder sitt betyg- läs mer på Rikatillsammans

Bästa fonderna att investera i 2023

Vill du ha tips om de bästa fonderna 2022? Vi har faktiskt gjort en hel artikel + Youtube video om det här! 

Klicka på länken nedanför för att komma till artikel + video om de bästa fonderna att investera i 2023!

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation