Thumbnail bästa fonderna 2022

Bästa fonderna 2023

Fonderna jag investerar i på börsen 2023!

Här är fonderna som jag själv investerar i för att bygga ihop en portfölj av fonder. Hur du väljer att bygga ihop din fondportfölj är helt upp till dig. I den här artikeln finns tips på hur du kan tänka kring fonder. Helt enkelt vad som enligt mig är de bästa fonderna 2023.

Innehållsförteckning

Hur har jag valt fonder?

Fonderna som jag själv investerar i har låga avgifter och är Indexfonder (passivt förvaltade fonder). I nuläget äger jag inga aktivt förvaltade fonder eftersom många aktivt förvaltade fonder inte slår inte som är målet samt att det är svårt att välja ”rätt” fonder. Avgiften är enligt forskning det viktigaste vid val av fonder. Om du vill läsa mer om aktiva vs passiva fonder läs vår guide om fonder.

Fonderna i artikeln kommer från Rikatillsammans årliga guide efter att deras forum vänt och vridet på alla fonder för att hitta de bästa fonderna 2023!

Lås vår artikel om aktiva fonder vs Indexfonder här!

Låga avgifter

"The expense ratio is the most proven predictor of future fund returns. We find that it is a dependable predictor when we run the data. That’s also what academics, fund companies, and, of course, Jack Bogle, find when they run the data. [..] We’ve done this over many years and many fund types, and expense ratios consistently show predictive power."

Bygg en portfölj

Vi har alla olika investeringsstrategier och tankar och att investera så hur jag resonerar behöver inte stämma överens med din strategi. Kommentera gärna vad du tycker om du håller med oss eller inte!

Fonderna i portföljen tycker jag är en bra grund för att bygga ett riktigt bra fondsparande. Hur mycket du ska äga i varje fond är upp till dig utifrån hur stor risk du vill ta och din syn på olika marknader. 

Här kommer listan på de bästa fonderna 2023! (enligt mig)

Bästa fonderna 2023

Globalfond

En stabil grund i en fondportfölj är en globalfond. På det viset får du exponering mot (nästan) hela börsvärlden. En globalfond är oftast inte så global som man tror därför att den endast investerar i västvärldens ekonomi. Här är en detaljerad artikel om globalfonder.

Jag äger Länsförsäkringar Global Indexnära som globalfond i våra respektive portföljer. En extremt bredd och billig fond ser jag som en stabil grundstomme i fondsparandet. Om du värdesätter hållbarhet högt ta en titt på SPP Global Plus. Länsförsäkringar Global Indexnära exkluderar etiskt ifrågasatt branscher därav namnet Index-nära (följer inte index fullt ut). SPP Global Plus jobbar dock mer aktivt med hållbarhet.

Om du ska välja en fond i PPM rekommenderar många opartiska finansiella rådgivare AP7 Såfa. Det är bland världens bästa fonder med en enorm riskspridning, hävstång och låg avgift.

Om du undrar varför Avanza Global inte är med på listan trots att fonden följer samma index (MSCI World Total Net Return) som Länsförsäkringar Global Indexnära och endast har 0,1% i avgift är det på grund av beskattning av utdelningar. När fonder får utdelningar måste de beskattas och Länsförsäkringars skattehemvist är bättre än Avanzas. Om kostnaden för skatten på utdelningarna räknas in är Länsförsäkringar Global Indexnära marginellt billigare. Med det sagt är Avanza Global fortfarande väldigt bra. Läs mer om skillnaden mellan Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära-

Sverigefond

Såklart vill jag ha en del av den svenska börsmarknaden också!

Bland Sverigefonder faller valet på Plus Alla bolag Sverige Index som är marginellt billigare än SEB Hållbar Sverige Indexnära. Väldigt bra Sverigefonder oavsett vilken du äger!

Småbolag är bra att ha med på ett hörn i portföljen därför att småbolag tenderar att ger högre avkastning än större bolag. Det är dött lopp mellan Plus Småbolag Sverige Index och AMF Aktiefond Småbolag som båda är väldigt billiga och bra. AMF fonden är kategoriserad som aktiv men relativt låg aktivitetsgrad (avvikelse mot jämförelseindex).

Globala småbolag

Här är en passivt förvaltad fond som investerar i småbolag globalt. Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK investerar i småbolag globalt till en avgift på 0,6%. Motiveringen till att äga fonden är att småbolag tenderar att överavkasta mot större bolag. Sen är avgiften kanske i högsta laget för att vara motiverbar. Fonden är passivt förvaltad men ligger kanske en aning högt i avgift. Läs mer om fondens avgift.

Tillväxtmarknadsfond

På grund av att globalfonder oftast inte är så globala som man tror är det bra att komplettera med en tillväxtmarknadsfond. Som jag skrev tidigare i artikeln ingår oftast endast västvärldens ekonomi i en globalfond oftast kallat Developed markets där Emerging markets exkluderas.

Här har Avanza den överlägset billigaste tillväxtmarknadsfonden. Avanza Emerging Markets är den tillväxtmarknadsfonden som jag äger. Om du inte använder Avanza är Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A det bästa alternativet.

Investmentbolag

Jag äger båda aktier direkt i svenska investmentbolag och fonden Splitan Aktiefond Investmentbolag. Dock stödjs inte investmentbolag fullt ut av forskning. Avkastning för svenska investmentbolag har varit mycket bättre än den svenska börsen men det gäller inte utländska investmentbolag. Rent vetenskapligt finns det kanske ingen förklaring till varför svenska investmentbolag har överavkastat börsen men vi tycker iallafall att Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en bra fond med låg avgift.

Aktivt förvaltade fonder

I nuläget äger jag inga aktivt förvaltade fonder. Forskningen talar mestadels mot aktiva fonder men det finns också vissa aktiva fonder som överpresterar marknaden. Här är tre aktivt förvaltade fonder som är populära.

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation