Thumbnail fem stegsraket böcker

Femstegsraketen mot miljonen 🚀LĂ€s dessa böckerna!

PĂ„ vĂ€g mot min första miljon har böcker varit en stor del av grunden jag lagt för att i framtiden kunna titulera mig miljonĂ€r. Jag fĂ„r ofta frĂ„gor om boktips och efter mycket tĂ€nkande har jag nu skapat en lista 🚀

Av böckerna inom ekonomi jag plöjt igenom Àr hÀr min femstegsraket för att du ska nÄ miljonen. 

LÀs böckerna i följande ordning:

1. The Psychology of Money av Morgan Housel

Thumbnail del 1 psychology

De mjuka vÀrdena kopplade till pengar (motsatsen till excel) Àr vÀldigt underskattade nÀr det kommer till ekonomi. Det Àr vad boken The Psychology of Money (Pengars Psykologi pÄ svenska) handlar om. Boken som sÄlts i tre miljoner exemplar tar upp tidlösa lÀrdomar om pengar, girighet och lycka.

Det hÀr Àr en av mina absoluta favoritböcker skriven av Morgan Housel vars artiklar jag lÀser varje vecka pÄ Collaborative Fund och lyssnar pÄ hans podcast The Morgan Housel Podcast. 

HÀr Àr tre av mina lÀrdomar frÄn boken: 

 1. Ifall du vill prestera bÀttre som en investerare Àr den kraftfullaste saken du kan göra att förlÀnga din tidshorisont.
 2. Spara. Bara spara. Du behöver inte en specifik anledning för att spara.
 3. Definiera kostnaden för framgÄng och var redo att betala den.

2. The Almanack of Naval Ravikant: A Guide to Wealth and Happiness av Eric Jorgensen

Bild pÄ The Almanack of Raval Navikant
Bild frÄn: https://accidentallyretired.com/resources/the-almanack-of-naval-ravikant-eric-jorgenson/1612

Samlade tankar frÄn investeraren, företagaren och filosofen Naval Ravikant. Boken Àr inte skriven av Naval utan av Eric Jorgenson som fann hans visdom sÄ bra att han ville samla allting i en bok. Du kan ladda ner boken gratis pÄ Navals egen webbplats! Det hÀr Àr en otroligt bra bok om rikedom och glÀdje i livet.

Tre stycken lÀrdomar frÄn delen om rikedom i boken:

 1. För att bli rik finns det fyra typer av hÀvstÀng: AnvÀnd kapital till investeringar, anstÀlla mÀnniskor, skriva kod eller skapa media som podcast. MÄlet Àr att fÄ ut mer Àn tiden du lÀgger ner. Exempelvis kan en youtubevideo tjÀna pengar i Äratal efter att du lagt upp den.
 2. RÀnta-pÄ-rÀnta finns i alla delar av livet. Spela lÄngsiktigt med andra personer som vill spela lÄngsiktigt. Ignorera kortsiktiga spelare.
 3. Den viktigaste fÀrdigheten för att bli rik Àr att konstant lÀra dig nya saker.

3. Rich Dad Poor Dad av Robert Kiyosaki

Bild: https://addicted2success.com/life/4-crucial-life-lessons-rich-dad-poor-dad-taught-me/

Boken har sÄlts i 40 miljoner exemplar i över 100 lÀnder och brukar ofta rekommenderas till ekonomiintresserade. Rich Dad Poor Dad tar Àven in pÄ min lista. Boken finns Àven pÄ svenska om du föredrar det. 

 

Tre lÀrdomar frÄn boken: 

 1. Finansiell förmÄga Àr vad du gör med pengarna nÀr du vÀl har tjÀnat dem, hur du hindrar folk frÄn att ta dem ifrÄn dig, hur du hÄller dem lÀngre och hur du fÄr pengar att arbeta hÄrt för dig.
 2. Rika mÀnniskor förvÀrvar tillgÄngar. Medelklassen förvÀrvar skulder de tror Àr tillgÄngar.
 3. Den enskilt mest kraftfulla tillgÄngen vi alla har Àr vÄra sinnen.

4. Just Keep Buying av Nick Maggiulli

Thumbnail yt Just keep buying

Boken förklarar statistik över rikedom och investeringar pÄ ett vÀldigt enkelt och förstÄeligt sÀtt. MÄnga av mina videor i sociala medier bygger pÄ Nicks bok och artiklar frÄn hans blogg Of dollars and data.

HÀr Àr tre av mina största lÀrdomar frÄn boken: 

 1. Det finns en grÀns för hur lÄga dina utgifter kan bli. Men inget tak för hög hur din inkomst kan bli (fokusera frÀmst pÄ inkomstsidan)
 2. Just Keep Buying indexfonder varje mÄnad = mÄnadsspara oavsett börsklimat i billiga fonder.
 3. Köp bostÀder för att bo, inte för att investera/spekulera i.

5. Influence av Robert Cialdini

Författaren Robert Cialdini fick aktier som idag Àr vÀrda sex miljoner kronor som tack för hans böcker av legendariska investerarna Warren Buffett och Charlie Munger som tillsammans styr Berkshire Hathaway. 

BÀttre betyg Àn sÄ kan man inte fÄ. Att förstÄ grunden i psykologi hjÀlper dig i alla aspekter av livet. KarriÀr-, relations- och investeringsmÀssigt. Boken Influence (PÄverkan pÄ svenska) gÄr igenom sex grundprinciper Cialdini identifierat nÀr det kommer till att pÄverka mÀnniskor.

HÀr Àr 3 lÀrdomar frÄn Influence: 

 1. Reciprocitet: Vi kÀnner oss tvingade att ÄtergÀlda tjÀnster och gÄvor.
 2. Auktoritet: SportstjÀrnor och skÄdespelare kan göra reklam för saker helt utanför deras expertis eftersom vi ser dem som auktoriteter inom andra omrÄden.
 3. Gruppen: Vi tenderar att lita och följa gruppens Äsikter. Likt att jag skrev 40 miljoner sÄlda exemplar pÄ Rich Dad Poor Dad. 

Jag trÀffade författaren i vÄras!

I vÄras besökte jag ÄrsstÀmman för Berkshire Hathaway i Omaha, Nebraska. Sportarenan i staden var fylld med 40 000 finanstokiga personer som kommit för att lyssna pÄ Buffett och Munger. I arenan fanns en utstÀllning med husvagnar, plan och klÀder frÄn olika bolag som Berskhire investerat i. 
 
I mitten av utstÀllningen fanns dÀr ocksÄ utvalda favoritböcker av Buffett och Munger. Jag strosade bland böckerna för att se ifall dÀr var nÄgon jag ville köpa. Boom! DÀr stod ju sjÀlvaste Robert Cialdini. Jag kÀnde igenom honom direkt.  
 
Dagen innan hade jag sett att han varit pĂ„ den Ă„rliga “VIP-middagen” Buffett och Munger anordnar inför Ă„rsmötet. Jag kunde inte förestĂ€lla mig att jag skulle fĂ„ trĂ€ffa honom. Jag stĂ€llde mig direkt i kö för att köpa ett signerat exemplar av en av hans andra böcker Pre-suasion och ta en bild. Efter det var min dag komplett.

Ifall jag ska vara Àrlig

I Àrlighetens namn bryr jag mig inte om du blir miljonÀr eller inte. Det enda jag bryr mig om Àr att du Àr glad/lycklig. Personer som investerar pÄ börsen tenderar att investera för mycket, sa Jan Bolmesson i podcasten Rikatillsammans nyligen och jag kÀnde mig trÀffad. Om du har insett kraften i börsen Àr det lÀtt hÀnt att det blir det enda fokuset: allt jag tjÀnar ska investeras!

Jag vill skicka med en pÄminnelse om att balans alltid Àr bÀst. Du kan investera pÄ börsen för att bli miljonÀr men glöm inte bort att leva hÀr och nu. DÀrför blir det ett hedersamt omnÀmnande av böckerna Die With Zero samt Top Five Regrets of the Dying.

Die With Zero av Bill Perkins

Die with zero thumbnail

Die With Zero Ă€r boken som bidrog till att jag vĂ„gade resa till London, New York och Omaha i Ă„r. Boken har utan att överdriva förĂ€ndrat mitt liv. Även om det allmĂ€nt pratas lite om att spara pengar vĂ„gar jag pĂ„stĂ„ att det pratas Ă€nnu mindre om hur du spenderar pengar för att maximera vĂ€rdet.

Den hÀr boken handlar om just det, hur du maximerar dina pengar.

HÀr Àr tre lÀrdomar frÄn boken:

 1. Att bo pÄ hostel och bÀra runt en backpackingvÀska vill de flesta inte göra efter 25 Ärs Älder. Alla typer av upplevelser har sitt tidsfönster. Se till att inte missa din Älders upplevelser!
 2. Bill gav sin rörelsehindrade pappa en iPad full med minnen frÄn hans liv. Han skrattade, grÀt och mindes. I den stunden insÄg Bill att du pensionerar dig pÄ dina minnen.
 3. Sannolikheten för att Àrva pengar Àr som högst vid 60 Ärs Älder enligt FED. Vad ska du anvÀnda pengarna till nÀr du Àr 60 Är och hÀlsan Àr pÄ nedgÄng? Ifall mÄlet med arv Àr att hjÀlpa till bör du ge arv innan du dör.

Top Five Regrets of the Dying

 Bronnie Wares sökte efter ett meningsfullt jobb och hamnade inom palliativ sjukvÄrd för mÀnniskor pÄ sin dödsbÀdd. Varje person hon tog hand om öppnade upp sig om sakerna de Ängrade mest i livet. 

Hon skrev en bloggartikel om de fem vanligaste sakerna döende Ängrar pÄ och inom ett Är hade över tre miljoner lÀst artikeln.

BerÀttelserna i boken var hjÀrtskÀrande och ögonöppnade. Oavsett vem du Àr stÀlls vi alla inför samma prövningar i livet. 

De fem sakerna döende Ängrar mest:

 1. Jag Ängrar att jag inte behöll kontakten med mina vÀnner.
 2. Jag Ängrar att jag inte vÄgade uttrycka mina kÀnslor.
 3. Jag Ängrar att jag inte lÀt mig sjÀlv vara glad.
 4. Jag Ă„ngrar att jag inte levde livet jag ville.
 5. Jag Ängrar att jag jobbade för mycket.

Podcast + artikel om Top Five Regrets of the dying kommer snart. 

All lycka mot miljonen

All lycka pÄ din vÀg mot din första miljon. Plocka det bÀsta av böckerna du stöter pÄ lÀngs vÀgen och skrota idéerna som inte stÀmmer överens med dina vÀrderingar. Kom dock ihÄg att intellektuell utmaning Àr en viktig komponent för ett rikt liv. FörmÄgan att kunna förkasta gamla Äsikter till förmÄn för nya Àr bland de viktigaste fÀrdigheterna i livet.

Avslutningsvis mÄste jag upprepa en klyscha med justering för artikelns innehÄll:

Det handlar inte om mÄlet att bli miljonÀr. Det handlar om resan!

Oliver Allemog

Jag Àr en ekonominörd och gillar frÀmst att investera via fonder pÄ börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det Àr jag ett vÀldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation