Kontotyper thumbnail

Kontotyper på börsen: AF, ISK och KF

Välj rätt kontotyp för dina investeringar och spara pengar!

En viktig sak när du investerar är att ha rätt kontotyp som är ”påsen” kan man säga där dina aktier och fonder beskattas. Genom att välja rätt mellan Aktie- och fondkonto (AF), Investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring (KF) kan du spara pengar och maximera ditt investerande. I den här artikeln går vi igenom för- och nackdelar med olika kontotyper och vilken som är bäst för dig.

Investeringssparkonto (ISK) -oftast bäst

Kontotyper är som påsar där dina värdepapper (aktier och fonder) förvaras och beskattas olika beroende på vilken kontotyp du väljer.

Om du väljer att investera med en fondrobot som jag pratar mycket om får du automatiskt ett ISK konto som för det mesta är den bästa kontotypen för långsiktiga investeringar. Testa Lysa och få 20% rabatt på Lysa i 3 månader!

Disclaimer: Skattelagar är bland de mest avancerade lagarna som finns. Det finns undantag för alla kontotyper men det här är generella guidelines.

ISK är endast 9 år gammalt men har gjort en stor tjänst till alla småsparare! På ett ISK skattar du på hela beloppet på kontot.

På 100 000 kr skattar du 882 kr år 2022.

Skatten är på 0,882% på ISK år 2022 på ALLA pengar du har på kontot.

Eftersom alla pengar på ett ISK beskattas är AF ett bättre alternativ att ha pengar på om du inte ska investera dem. Ännu bättre är om du har likvider (tomt krut/lösa pengar) på ett sparkonto med ränta.

Om du vill veta exakt hur skatten räknas för ISK räknas ut kan du titta på Skatteverket

Fördelar med ISK:

Nackdelar med ISK:

Det viktigaste att ta med sig från artikeln är att om du investerar långsiktigt i aktier eller fonder är ISK (Investeringssparkonto) typ alltid bäst. Plus att du ska inte behöva betala för att ha ett ISK vilket vissa storbanker gör.

Aktie- och fonddepå (AF)

Aktie och fonddepå (AF) var innan 2012 den vanligaste kontotypen men med 30% i vinstskatt är det ingen kontotyp som passar en långsiktig investerare! 

Det finns olika tumregler och så länge du investerar i aktier/fonder och förväntas att få ca 1% eller högre i årlig avkastning är det bättre med ISK. Marknaden i snitt brukas sägas ge 7-8% i årlig avkastning så du borde komma över 1% med stabila investeringar i aktier och fonder. 

Resonemanget kring avkastning över 1% är anledningen till att AF ibland föreslås som den bästa kontotypen för att ha räntefonder på.

Fördelar med AF:

Nackdelar med AF:

Kapitalförsäkring (KF)

Har du många utländska aktier med utdelning?

Då kan Kapitalförsäkring (KF) vara någonting för dig! 

Den här bilden är lånad från vår kompis @sparfabriken som gjort en bild för att förklara hur det fungerar med KF.

KF och ISK är väldigt likt men den största skillnaden gäller beskattning av utländska innehav och mer precist källskatt som du kan få tillbaka med ett KF.

Som sagt är skattelagar väldigt komplicerade men det här är generella riktlinjer!

Om du inte har något bolån (har och göra med avdrag) och har mindre än 3333 kronor i utdelning från dina utländska aktier, ha aktierna på ett ISK.

Men har du över 3333 kronor i utdelning + bolån ha aktierna på ett KF. 

Äger du aktier från länder där källskatten är högre än 15% som Norge, Danmark eller Tyskland är KF att föredra. I USA som du mest troligt har utländska aktier från är Källskatten 15%.

Sammanfattning: Vilken är bäst?

Vill du läsa mer om kontotypers för- och nackdelar?

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation