Guide börja investera i aktier thumbnail

Guide: Börja investera i aktier på börsen

Börja investera

I den här artikeln förklaras enligt mig det enklaste sättet att börja investera i aktier på börsen och få dina pengar att växa. Artikeln tar upp enkla tips för att du ska komma igång på börsen på ett enkelt sätt som förhoppningsvis kommer ge dig en hög avkastning på lång sikt. Nu kör vi igång med topp tre anledningar till att börja investera!

Topp 3 anledningar till att börja Investera: 

Det här är vårt försök att få med det viktigaste om att investera i aktier för första gången!

Om har någon idrott eller hobby vet du att det finns nya saker att lära sig hela tiden. I början är det lätt och tro att man kan allting men så är det verkligen inte 😅

Jag vill inte avskräcka dig från att investera i aktier utan peppa dig dock måste du komma ihåg att du kommer lära dig nya saker hela tiden!

Våga fråga om hjälp när du stöter på problem för att utvecklas som investerare. Jag Google finns alltid vid din sida 😇

Nu kör vi igång!

Vad är en aktie?

Det är en liten andel av ett företag som du kan köpa och sälja.

Företagen säljer delar av sina aktier eftersom de får in kapital och du får i utbyte ta del av företagens framgångar (eller motgångar).

Tjäna pengar på aktier

Du kan tjäna pengar på aktier genom att aktiekursen stiger alltså att värderingen av ett företag ökar. Anledningen bakom en kursuppgång kan vara svår att förstå på kort sikt. På lång sikt drivs aktiekurser av vinsten vilket är det du borde fokusera. På kort sikt kan väldigt många saker påverka aktiekursen som är svårt att styra över. Därför är det viktigt att tänka långsiktigt.

Det andra sättet att tjäna pengar på aktier är aktieutdelning som innebär att företag delar ut en del av vinsten till dig.

Utdelning är när företag gör en vinst och ställs med valet att antingen återinvesterar vinsten för att kunna tjäna mer pengar genom att tex anställa mer personal eller köpa fler maskiner.

Alternativt väljer företagen att dela ut delar av vinsten för att aktieägarna (du) ska få en liten summa pengar att bestämma över. 

Utdelningar är oftast bäst att investera i nya aktier eller fonder därför att det snabbar på ränta-på-ränta effekten som betyder att pengar ökar snabbare år för år (exponentiellt).

Där finns ett tredje sätt att tjäna pengar på aktier vilket är att satsa mot ett företags framgång alltså att aktien kommer sjunka i värde vilket kallas för att blankning. Obs! Blankning är högrisk och är ingenting för nybörjare.

Du kan såklart också förlora pengar på aktier genom att aktiekursen minskar samt att företagen går i konkurs. Om ett företag går i konkurs är dina aktier värda noll kronor alltså förlorar du hela det investerade beloppet. Investerar du dock i bolag som gör vinst är det här ingenting du behöver oroa dig för i majoriteten av fallen (det finns alltid undantag).

Hur köper du aktier?

Enskilda aktier

Du kan äga aktier direkt genom att köpa enskilda aktier på börsen! Tänk på att börsen har öppet mellan 09.00 och 17.30 vanligtvis i Sverige och stängt på helger. Den amerikanska börsen har öppet mellan 14.30 och 22.00 svensk tid (kom ihåg sommartid i Sverige) och stängt på helgerna. 

Fonder

Det andra sättet är genom aktiefonder som ger dig en påse med delar av olika aktier. Det är som en Gott och Blandat påse med olika goda saker i den.

Fonder sprider risken eftersom du genom en fond får en massa olika aktier vilket är superbra för nya och erfarna investerare! Jag föreslår alltid fonder som en stabil bas för alla som vill börja investera, läs mer om det HÄR

Investmentbolag- blandning mellan aktier och fonder

Det tredje sättet är ungefär som en fond och det är bland det finaste vi har i Sverige nämligen investmentbolag. Anledningen till att det här är en egen punkt är för att investmentbolag är perfekt för nybörjare och erfarna att investera i.

Investmentbolag är svenska företag (aktier) med affärsidén att investera i andra företag och aktivt hjälpa till att utveckla dessa. Investmentbolag fungerar ungefär som fonder med ett aktivt arbete för att förbättra företagen i portföljen (aktierna dem äger). 

Historiskt har investmentbolag som grupp överpresterat börsens genomsnittliga avkastning med ungefär 400%, 2001-2016 som tas upp i boken Bygg en förmögenhet – investera i investmentbolag- av Marcus Fridell. Om du vill börja handla med aktier är investmentbolag enligt oss det bästa stället att börja på!

Mer om enskilda aktier

Att börja med fonder eller investmentbolag är det enklaste och stabilaste sättet att börja investera.

Vill du däremot investera i enskilda aktier som inte är investmentbolag fortsätt läs!

Då hoppar vi rakt in i det 😇

5 grundregler med Unga Aktiesparare

För att underlätta sparandet är det bra med några grundregler.

Här är 5 grundregler för investeringar med Unga Aktiespararna som är en organisation för unga personer som är intresserade av börsen:

Jag är medlem och styrelseledamot i Unga Aktiespararna och har faktiskt gjort en intervju med VD:n Henrik Johansson om du vill lära dig med om UA.

Olika typer av aktier

Det finns olika typer av aktier! Vanligtvis är B-aktier bäst att fokusera på 💎

A-aktier innebär samma sak som en B aktie förutom att rösträtten oftast är större vilket spelar roll vid bolagsstämma (årsmöte för företag där viktiga beslut tas).

B-aktier brukar ha en 1/10 röst i förhållande till en A-aktie! B- aktier finns det oftast fler av samt är enklare att köpa/ sälja därför att det finns fler som handlar med B-aktier.

D och Pref- aktier är ungefär lån till företag där du får en fast ränta (utdelning). Om man vill leva på utdelningar (när företag delar ut delar av vinsten) kan D och Pref- aktier vara intressant men för majoriteten är dem inte det eftersom den potentiella avkastningen är begränsad.

Fokusera på B- aktier är en generell tumregel som småsparare.

Kom ihåg

Att handla med aktier kan vara totalt kaos, det handlar om pengar, folk är oroliga och många säljer i panik vilket INTE är bra. 

Dock kan aktier vara som en stege som kan göra att du kravlar dig ur hålet av panik på börsen och tar dig över alla andra. Om du lyckas hitta aktierna som kommer gå bäst kan du få högre avkastning (tjäna mer pengar) än många andra. 

Saken är den att 90% av alla investerare klarar inte av att välja rätt aktier + hålla huvudet kallt….. 

Men att handla med aktier kan däremot vara väldigt roligt vilket jag tycker men jag förväntar mig inte att slå index. 

Testa att handla med aktier om du vill men behåll dina fonder som en stabil grund att stå på precis som vi gör.

Sammanfattning

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation