Bygga en bra portfölj thumbnail

Hur bygger du en bra portfölj?

Varför ska jag ha en portföljstrategi?

Om du vill börja investera på börsen är det bra att han en portföljstrategi. En portföljstrategi är en plan för hur du vill investera utifrån vad som passar dig. Vid perioder av tvekan kan du gå tillbaka till din plan för påminnas om hur du ska investera framgånsrikt.

Om börsen faller eller en specifik aktie som du äger går dåligt underlättar en portföljsstrategi hur du ska ta beslut. I den här artikeln går vi igenom hur du kan bygga en bra portfölj utifrån populära strategier!

Innehållsförteckning

Hur kan en strategi se ut?

Din strategi bör utgå från ditt mål med sparandet, hur mycket du vill investera och hur mycket tid du vill lägga ner på sparandet. 

1. Vad är målet med sparandet?

Ett mål förbättrar din motivation för att hålla i sparandet oavsett hur börsen utvecklar sig på kort sikt. Ditt mål med sparandet kan vara en resa, bil, kommande bostad eller att du bara vill spara till ditt framtida jag. 

Ibland kan det vara svårt att komma på ett konkret mål, oavsett bör du spara till ditt framtida jag!

Pelle vill spara till sin drömbil som kostar 200 000 kr.

2. Hur mycket kan/ vill du investera?

Du kanske hade tänkt spara 500 kr i månaden? Eller en viss procent av din lön varje månad. En regel som är superbra är att spara 10% av din inkomst varje månad. Kan du göra det här kommer dina investeringar växer till stora summor över tid. Dock är det här helt upp till dig, sätt ett rimligt mål.

“Till varje person som sätter undan inte mindre än 1/10 av sina pengar kommer guld att flöda för att skapa en trygg framtid.”

Efter skatt är 10% av Pelles inkomst 2000 kr (20 000x0,10= 2000).

3. Hur mycket tid vill du lägga ner?

Hur mycket tid du vill lägga ner på dina investeringar avgör om aktier eller fonder är bäst för dig att investera i. 

Aktier är en andel av ett företag som du kan köpa och sälja på börsen. 

Fonder äger flera olika värdepapper i en korg vilket gör att en fondandel innebär del i olika värdepapper. Oftast pratar man om aktiefonder som alltså är fonder som investerar i aktier.

För att investera i aktier kräver det mer tid och engagemang från din sida. Därtill får många småsparare sämre avkastning än billiga fonder. Därav är fonder bäst för dig som vill få en bra avkastning med en liten insatts och aktier att föredra om du har ett intresse för att analysera bolag.

Pelles intresse för att hålla koll på investeringarna är litet. Därför väljer han att investera i fonder. Om hans intresse för att investera växer med tiden kommer han dock testa att köpa aktier.

4. När ska jag sälja?

Pengar är till för att användas, att stapla dem på hög ger ingen glädje i sig. När du väl vill sälja dina värdepapper (aktier och fonder) för att du har råd att köpa drömbilen eller bostaden kan det vara klurigt att sälja ”rätt”. Är det bäst att sälja allting med en gång eller sprida ut försäljningen? 

Psykologiskt är det ofta skönt att sprida ut försäljningen ifall börsen skulle röra sig drastiskt uppåt eller nedåt under perioden du vill sälja av. Dock är det här högst personligt.

När Pelles pengar växt till målet på 200 000 kr på börsen väljer han att sälja av en femtedel under en period av fem månader.

Hitta en strategi för dig

Det första du bör bestämma är om du vill vara mer aktiv i ditt sparande eller passiv. Att välja en fondrobot eller att investera i fonder passar den passiva spararen medan aktier passar den aktive. Vilken strategi som passar dig är högst personligt.

Nedanför är sätten att investera rangordnade utifrån det som tar minst tid att använda till det som kräver mest tid.

Rangordning av olika sätt att investera

1. Fondrobot

Att investera i aktier är en hobby som kräver en hel del tid för att analysera sina innehav. Om du vill uppnå ditt sparmål på allra enklast sätt är fondroboten Lysa det bästa valet för dig.

Via Lysa investeras dina pengar i en bred portfölj av billiga fonder. Genom att välja en fondrobot får du helt enkelt en bred och bra portfölj utan att du behöver göra något jobb.

2. Investera i fonder

Att välja fonder på egen hand kräver mer engagemang från din sida i förhållande till en fondrobot. Du måste göra research över vilka fonder som du bör inkludera och hur mycket varje fond ska utgöra av din portfölj. 

Det här är dock ett väldigt enkelt och smidigt sätt att investera på i förhållande till aktier. Om du skapar ett månadssparande i fonder kan du låta det löpa och titta över det en gång om året.

Ett billigt, diversifierat månadssparande kan till exempel se ut såhär: 

3. Investera i aktier

Att investera i enskilda aktier kräver mest arbete från din sida i förhållande till en fondrobot eller fonder. Med det sagt beror tiden som ditt aktiesparande tar till stor del på strategin du väljer. Det finns många olika typer av aktiestrategier att välja mellan. Grundstenen för att börja investera i aktier bör oavsett vara ett intresse.

Saknar du ett intresse och endast vill investera på det enklaste sättet bör du välja en fondrobot eller fonder.

Här är 5 grundregler som kan hjälpa ditt aktiesparande:

Det allra viktigaste...

Det allra viktigaste är att du väljer någon form av strategi och börjar investera på börsen. Låt delar av dina pengar jobba åt dig på börsen för att möjliggöra att du når dina ekonomiska mål. Att ta del av börsen och företags vinster oavsett om det är via en fondrobot, fonder eller aktier är det viktigaste. 

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation