schakmatt Unsplash

Din största fiende på börsen 💀

Vinn på börsen genom att vinna över dig själv 🏆

Din största fiende på börsen? 😈

Det är… (trumvirvel)

DU SJÄLV!

Den psykologiska biten är otroligt viktig för att lyckas på börsen, därför kommer här tre saker du kan göra för att snabbt förbättra din psykologi kopplat till börsen 📈

Vad är Börspsykologi?

Börspsykologi är ett nytt ämne som på sistone har blivit ett av mina fokus när jag investerar på börsen. Våra reptilhjärnor är byggda för att överleva på savannen vilket är långt ifrån att ta rationella beslut på börsen.

Därför är det viktigt att förstå hur våra stenåldershjärnor fungerar för att bli en vinnare på börsen och livet i stort.

1. Medvetenhet

Det allra första steget mot att få en bättre förståelse för hur stenåldershjärnan fungerar är att bli medveten. I dagens samhälle är det hur enkelt som helst att följa strömmen och tanklöst scrolla genom sociala medier utan att aktivt tänka och reflektera. Våra biologiska drifter styr oss till att ofta ta ganska orationella (ej genomtänkta) beslut.

Att vara medveten om hur vår hjärna är uppbyggd och försöka utnyttja det till sin fördel är en bra utgångspunkt för att ta sig an börspsykologi.

Du kan läsa mer om hur hjärnan är uppbyggd i den här artikel.

2. Inse att du kan ha fel

Det kan låta enkelt men att acceptera att dina tankar/ idéer om investeringar kan vara fel gör det enklare för dig att ändra din åsikt. Ifall du har en övertro på din egen förmåga kan det leda till att du kör huvudet i sanden när ny information om ett företag presenteras exempelvis.

 Istället för att omvärdera situationen och sälja aktien väljer du att sticka huvudet i sanden för ”jag kan min själ inte ha fel”.

Vi gör alla fel ibland och det är ok. Det viktiga är att vara ödmjuk inför att du kan ha fel och vara öppen för att förändra din åsikt när ny information presenteras.

3. Lär dig från andra

Oavsett kön, ålder, IQ osv är det samma demoner som spökar inne i hjärnan 👻 Människor delar samma biologiska varningssignaler och drifter. Därför är det guld värt att lära sig av misstagen och lärdomarna andra personer snappat upp längs vägen som investerare.

Här är tre tips på personer/böcker som lärt mig mycket om psykologi kopplat till börsen + pengar:

-Cristofer Anderssons böcker som jag recenserat

Nick Maggiullis bok som jag gjort ett podcast avsnitt om (hans blogg är också grymt bra)

Morgan Housels bok + blogg

(här är mina podcast avsnitt om Morgans bok)

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation