Måste du köpa ett hus? 🏡

Jag träffade en ekonom förra året som jobbar på en storbank i Sverige med gissningsvis en bra lön (40-70 tusen kr före skatt om jag ska gissa).

 Han berättade om sin bästa investeringen i livet vilket var hans första lägenhet som han bodde i under ett fåtal år och därefter sålde till en bra vinst.

Hans mål framöver var att sälja och köpa två stycken lägenheter inom några år för att snabbt kunna köpa ett hus till sin familj (flippa lägenheter). Mannen hade ett barn samt ett till på väg inom kort (uppskattningsvis är ekonomen 35 år gammal).

Att se bostäder som investeringar med mål att sälja inom 3 år har fungerat på bostadsmarknaden fram till nyligen. Framgent tror jag hans plan kommer bli väldigt svår att genomföra.

Jag frågade: ”Bör verkligen bostäderna ses som investeringar?”

Han svarade att såklart är det inte investeringar som på börsen utan det blir mer spekulativt. (Hans svar syns i kursiv stil)

Uppgången som varit på den svenska bostadsmarknaden senaste 20 åren har lett till att du i princip kunnat köpa en bostad som du ägt under ett fåtal år för att därefter sälja med vinst och därefter ”uppgradera” din bostad.

Därefter frågade jag honom ifall han kände en stress för att köpa ett hus som barnen skulle kunna växa upp i?

Ja, det gjorde han.

Väldigt fascinerad av diskussionen frågade jag till slut den stora frågan: Varför är det så viktigt att dina barn växer upp i ett hus?

Det handlade om hans barndom som varit underbar i ett och samma hus under hela hans uppväxt. Han ville ge samma uppväxt till sina barn.

Ett väldigt fint svar på frågan sa jag till ekonomen!

Svaret jag hade velat ge:

För stora livsval som karriär, bostad eller relationer ligger svaren ofta gömda i upplevelser från barndomen utifrån vad jag läst och själv reflekterat över mina egna livsval/värderingar att leva efter.

Att skapa den bästa uppväxten för sina barn tycker jag är fantastiskt! Fast måste det ske i ett hus? Vad är ett hus egentligen i grunden? 

Det är en byggnad med fyra väggar, det viktiga är vad som finns inuti i huset. Vilka lärdomar + kärlek du ger dina barn och det kan ske var som helst.

Den emotionella stressen som skapas av att försöka köpa ett hus snabbt kan leda till att det går ut över ens humör vilket påverkar barnens uppväxt negativt. Då får strävan efter ett hus istället omvänd effekt för uppväxten.

Fill a house with love and it becomes a home

Naturligtvis är det här en förenkling av vad ett hus är! Jag vill personligen högst troligen bo i ett hus när jag blir äldre för det är mer utrymme och det är trevligt att ha en egen trädgård. Fast när jag skaffar barn i framtiden vill jag inte skapa emotionell stress över att ett hus måste köpas NU.

Barn har vuxit upp lyckliga i lägenheter tro det eller ej! Jag har bott i lägenhet under några år och det gick fint 🤗

Det här är på samma tema som mailet för två veckor sedan om mitt mål att äga en sommarstuga för 10 miljoner men som jag senare insåg inte var värt att sträva mot.

Initialt tänkte jag ha med båda historier i samma mail… insåg att jag inte hade raderat allting om ekonomen i mailet ifall du läst det (tryckfelsnisse).

Att djupdyka i varför du sätter upp mål är superviktigt! Personligen försöker jag lägga mer tid under 2023 på att förstå varför jag tänker och gör som jag gör. Vad är den bakomliggande anledningen? Är den bra nog för att behålla målet/ strävan? Det gör jag främst genom att tänka, ensam med mina tankar utan någon teknik som distraherar.

Jag lyssnar på mina tankar basically (ge det ett försök även om det låter flummigt).

Jag är iallafall övertygad om att barn kan få en fin uppväxt utan att bo i ett hus, sätt inte onödig press på dig själv. Välj dina ekonomisk mål med omsorg och eftertänksamhet.

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation