Guide: Utdelningsaktier 2023 för nybörjare

Köp utdelningsaktier och lev på utdelning!

Utdelningsaktier är en väldigt populär strategi för att investera på börsen. Målet är att hitta aktier som regelbundet ger utdelning till dig som aktieägare. I den här artikeln kommer vi titta närmare på för- och nackdelar med aktieutdelning + tips för att hitta de bästa utdelningsaktierna.

Sammanfattning

Vad är Utdelningsaktier?

Att köpa utdelningsaktier går ut på att köpa aktier som går med vinst och väljer att dela ut delar av vinsten till aktieägarna. 

När ett företag går med vinst måste ett val göras; ska vinsten återinvesteras i företaget eller delas ut till aktieägarna? Vanligtvis väljer företaget att göra båda delarna.

Att återinvestera pengar i företaget kan innebär att köpa nya maskiner eller att anställa mer personal för att kunna växa och i framtiden tjäna mer pengar. 

Utdelningsaktier

Direktavkastning och Totalavkastning

Direktavkastning är ett vanligt förekommande begrepp gällande utdelningsaktier. Det står för hur stor aktieutdelning är i kronor i förhållande till aktiekursen i kronor. Om en aktie exempelvis delar ut 10 kronor och aktiekursen är 200 kronor är direktavkastningen 2% (200/10= 2%)

Kom ihåg att en för hög direktavkastning kan vara en varning för att någonting inte står rätt till med företaget. Verkar det för bra för att vara sant, är det förmodligen inte sant.

 

Utdelningsjägare

Vissa personer som är hängivna utdelningsaktier kallar sig för utdelningsjägare. Målet är ofta att leva på utdelning från aktier vilket skapar en passiv inkomst. Historiskt har aktier på Stockholmsbörsen haft en genomsnittlig direktavkastning på 3-4%. Det är en stor del av avkastning som kommer från utdelningar därför att Stockholmsbörsen har historiskt avkastat ca 9% årligen.

Att vara utdelningsjägare och försöka göra så att utdelningar täcker ens utgifter är en form av FI (financial independence).

Utdelningsaktier

Leva på utdelningar från aktier?

Att leva på utdelningar från aktier är en form av FI eller FIRE (Financial Independence, Retire Early). Det du behöver göra för att lyckas med något sådant är att räkna på hur stort kapital du behöver ha investerat. Om du räknar att utdelningen från dina aktier är på 3-4 % årligen och du vet hur mycket pengar du skulle vara nöjd med att leva på årligen kan du räkna fram hur stort kapital du behöver ha investerat. Då kan du använda dig av tex 4%-regeln.

Är det viktigt att titta på utdelningen?

Om du är en långsiktig investerare utan intresse för att leva på aktieutdelning bör du inte lägga för stort fokus på utdelningar. I fonder återinvesteras utdelningar direkt och för dig som köper aktier bör du förmodligen göra samma sak, återinvestera utdelningar.

Genom att återinvestera utdelningar snabbar du på din ekonomiska snöboll. Snöbollen får mer och mer fart vilket gör att ränta-på-ränta effekten sker i ett högre tempo som leder till att du når dina ekonomiska mål snabbare.

Kungarna av utdelningar

Det finns amerikanska aktier som höjt sin utdelning i hela 50 år eller mer som kallas för Dividend KingsSedan finns det Dividend Aristorcrates som är aktier som höjt sin utdelning minst 25 år i rad. 

Stabila utdelningsaktier i Sverige

Inför Sveriges gränser finns det också fina exempel på företag med lång utdelningshistorik. Marcus Hernhag är expert på utdelningsaktier och utifrån hans list har vi tagit ut 5 stycken aktier:  

Castellum – 23 utdelningshöjningar i följd som börsnoterat bolag

Vitec – 19 år i sträck med höjningar av utdelningen

Wihlborgs – 15 år av höjda utdelningar

Hexagon – 12 höjningar i följd

JM – 12 höjningar i följd

Lista hämtad från: hernhag.se

Företag som inte ger utdelningar

Det finns också raka motsatser till Dividend Kings som Warren Buffetts Berkshire Hathaway och Erik Selins Balder. Båda företagen har endast haft utdelning en gång och Buffett samt Selin svär att det inte kommer upprepas. Storägarna anser att de själva förvaltarna pengarna bättre än aktieägarna vilket deras historiska avkastning styrker. 

5 bra tips för att bygga en utdelningsportfölj

Här kommer 5 bra tips utifrån Marcus Hernhags bok Bli rik på Aktieutdelning om du vill bygga en portfölj av utdelningsaktier: 

1. Riskspridning

Riskspridning är viktigt för utdelningsaktier som alla andra typer av investeringar. Marcus föreslår 10 svenska utdelningsaktier i olika branscher, plus 5-10 amerikanska.

2. Preferensaktier

Preferensaktier är någonting som du kommer stötta på. Preffar (förkortning) ger dig förtur till utdelningen och har oftast en begränsad uppsida därför att du inte får ta del av aktiekurs utvecklingen på samma sätt som i A- eller B-aktier. Maxtaket är 15-20% i preffar om du har lång tid till pension.

3. Valutarisk

När du köper utländska aktier exponeras du mot en valutarisk men över tid jämnar den ut sig. Oro dig inte över valutarisken.

4. Soliditet

En aktie som du investerar i ska minst ha 30% Soliditet (hur stor del av det totala kapitalet som är finansierat med egna pengar) för att överväga som investering.

5. Gör det på ditt sätt

Ekonomi är i grunden beteendevetenskap; du vet bäst hur du vill investera angående risk, aktivitet och liknande.

Utdelningsaktier: bli rik på Aktieutdelning

Tankar om boken: 

🎈 Väldigt bra bok för dig som vill investera i utdelningsaktier

🎈 Korta och tydliga kapitel

🎈 Utdelningsaktier är ingen strategi jag tycker passar majoriteten av investerare

Betyg:
4/5

Avslutande kommentar

Personligen är utdelningsaktier ingen strategi jag använder i nuläget. För personer med en lång sparhorisont föreslår jag alltid att investera i billiga och breda indexfonder eller att göra det ännu enklare genom att använda en fondrobot. 

Men om utdelningsaktier väcker ett intresse hos dig kör på! Som tips 5 från Marcus Hernhag lyder, vet du bäst vad som passar dig.

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation