Thumbnail Magic Formula

Magic Formula | GUIDE 2023

Slå börsen med hjälp av historisk data!

Magic Formula har visat sig överprestera börsen historiskt. Genom enkla värderingsmodeller har Joel Greenblatt byggt en investeringsstrategi som du kan använda. I den här artikeln kommer du lära dig hur Magic Formula fungerar + för och nackdelar .

Instagram video om Magic Formula

Nedanför är en kort video från Instagram där jag (Oliver) berättar om Magic Formula!

Sammanfattning

Vad är kvantitativa strategier?

Magic Formula är en typ av kvantitativ eller mekanisk investeringsstrategi som  innebär att du följer uppsatta regler utifrån historisk data vid dina investeringar. Genom att titta på vilka typer av aktier som presterat bäst historiskt går det att hitta mönster på aktiemarknaden som kan ligga till grund för en kvantitativ strategi.

Ordet kvantitativt används inom forskning när man tittar på massvis med data från exempelvis en undersökning, samma sak gäller för sådana här strategier fast datan är historisk prestation för aktier.

Väldigt simpelt

Även om kvantitativa strategier baseras på forskning och vetenskap är det väldigt simpelt! Strategier som fungerar bäst på börsen är simpla som att köpa indexfonder eller att köpa lågt värderade aktier som en del kvantitativa strategier bygger på. 

Den legendariska investeraren Benjamin Graham och urfadern till värdeinvesteringar föreslår att varje småsparare köper aktier med tex låga P/E-tal. Grahams lärling som är ett ännu kändare nämligen Warren Buffett föreslår också enkelhet vid värdering av aktier likt sin lärare.

Trots att det kan låta komplext med kvantitativa strategier som grundas på forskning är det i grunden väldigt simpla värderingsmodeller som kan förstås av alla som vill.

Följ reglerna till punkt och prickar

Det här är strategier för investerare som vill följa regler slaviskt och ha mer tid över till annat än sina investeringar. Vill du vara en mer aktiv investerare kan du dock ta inspiration av  strategierna som kommer presenteras i dina egna investeringar. Var dock medveten om att oftast presterar småsparare sämre som ändrar på befintliga kvantitativa strategier. Skaparen av Magic Formula, en av de populäraste strategierna, undersökte det här och fann att majoriteten av småsparare underpresterade strategin och index.

Den kändaste: Magic Formula

Kvantitativa strategier: du måste ha en strategi

En av de populäraste kvantitativa strategierna är Magic Formula som skapats av Joel Greenblatt. Magic Formula har på Stockholmsbörsen avkastat 17% årligen sedan 2002 då Börsdata började redovisa strategin.

Över olika marknader i världen har snitt avkastning legat på ungefär 20% årligen.

Strategin utgår från två nyckeltal, Return on Capital (ROC) och Earnings Yield (EY). På svenska översätts nyckeltalen till Avkastning på kapital och avkastning på vinst.

Värderingsmodellen är väldigt simpel för Magic Formula och bygger på att Mr.Market som Benjamin Graham myntade inte är rationell hela tiden. Aktiers värdering kan skifta med enormt stora summor under 6 månader utan att någonting egentligen förändras med företags framtidsutsikter, omsättning eller liknande. Det enda som förändras är människors uppfattning av aktiens värde. 

Mr market

Ombalansering

Många kvantitativa strategier lägger stort fokus på ombalansering av portföljer. Magic Formula föreslår ombalansering kvartalsvis vilket innebär var tredje månad. På ett helt år går det alltså fyra kvartal. Det är för att värderingar av aktier förändras och det mest optimala som hittats är att ombalansera (bytta ut förlorare, behålla vinnare) är var tredje månad. 

Nackdelarna

Strategin låter väldigt lockande därför att avkastning är långt över börsens genomsnittliga avkastning på 7-8%. Anledningen till varför alla inte använder Magic Formula är för att upp till 4 år kan strategin underprestera index. 5 av 12 månader årligen underpresterar Magic Formula också index.

Det krävs alltså en väldigt stor övertygelse om att strategin fungerar när strategin underpresterar. Att gå mot flocken är väldigt psykologiskt svårt. Tänk dig själv, hur hade du agerat om alla andras investering gick bra medan dina underpresterade? Hade du orkat fortsätta följa Magic Formula?

För att kunna slå index måste du göra något alldeles extra och för i stort sett alla kvantitativa strategier handlar det om två saker. 

För det första måste du fortsätta tro på strategin även när den underpresterar. För det andra bör du inte försöka ändra på strategin därför att det oftast innebär att du underpresterar strategin och index.

En liten bok som slår Aktiemarknaden

Topp tre lärdomar: 

📊 Mr.Market som Benjamin Graham kallade aktiemarknaden är inte alltid rationella. Priserna på aktier kan varierar väldigt mycket på kort sikt.

📊 Tålamod är den största faktorn för framgång med Magic Formula

📊 Bra bolag till en låg värdering är ofta en bra affär på sikt

Betyg:
4/5

Vill du veta mer om hur Magic Formula fungerar är boken av grundaren väldigt bra.

Använd Magic Formula

Om du vill följa Magic Formula är det enklaste sättet att använda Börsdatas tjänst utformad för Magic Formula på den svenska börsen. För att få tillgång till tjänsten måste du betala 99kr/ månaden vilket blir 1188 kr om året. 

Avgiften är väldigt viktig för ett framgångsrikt sparande och är någonting som jagpratar mycket om. En avgift på 1188 kr om året kan låta lite men om ditt investerade kapital är exempelvis 10 000 kr är avgiften ca 10% årligen.

Samtidigt måste du börja från början om du ska följa en sådana här strategi, att din avgift kommer vara procentuellt hög i börja bör inte avskräcka dig om du kommer bygga upp ditt investerade kapital över tid. 

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation