Ränta-på-ränta: magin på börsen och livet 🌟

Förstår du det här kommer du bli rik på pengar (och saker som är mycket viktigare än pengar)

Ränta-på-ränta, känner du igen det från sången som blev känd på Tiktok?

Har du hört att Albert Einstein ska ha sagt att ränta-på-ränta är världens åttonde underverk?

All form av avkastning i form av pengar, jobbmöjligheter, relationer och belöningar kommer från ränta-på-ränta.

Det här läste jag i boken Almanack of Raval Navikant förr två veckor sedan som är den bästa boken jag läst under 2023 än sålänge.

Play long term games står där på bilden ovan från boken.

Anledningen till det är att allting i livet kommer från ränta-på-ränta (compound interest).

Låt oss dyka ner i det 👀

Vad är Ränta-på-ränta?

Ränta-på-ränta får du inte på ett sparkonto med ränta. Det är skillnad på att få ränta på sina pengar och att få ränta-på-ränta.

En sak som kan vara svårt att förstå med ränta-på-ränta är att dina pengar växer ovanpå dina pengar. Tänk exempelvis att du investerar 1000 kr och får 10% årlig avkastning . År ett kommer dina pengar ha växt till 1100 kr (1000 x 1,1= 1100). Nästkommande år växer pengarna till 1210 kr (1100 x 1,1=1210). Här är det väldigt enkelt att göra tankefelet att år två kommer dina pengar bli 1200 istället för 1210 kr.

Anledningen till det är svårigheten i att förstå ränta--ränta! Din avkastning läggs  tidigare avkastning.

Ränta-på-ränta i livet:

Repetitioner av en rutin leder på sikt till att avkastningen ökar snabbare över tid.

Meningen ovanför är min sammanfattning av vad ränta-på-ränta är.

På börsen är det upprepningen av avkastning som leder till exponentiell utveckling 📈

På jobbet är det att varje morgon hälsa på dina kolleger vilket leder till att du på sikt får ett gott rykte på företaget 😀

På ett privatplan är det att varje vecka avsätta en kväll för att umgås med familj/ partner vilket skapar starkare band på sikt 😍

Har du upplevt Ränta-på-ränta?

När jag reflekterar över små saker som på sikt blivit stora saker i mitt liv är det exempelvis alla timmar jag jobbat gratis med sociala medier åt min handbollsklubb och Finansgrabbarna med Viktor innan vi började tjäna pengar.

På sikt har det gett mig otroliga möjligheter som tidningsartiklar, träffat extremt intressanta personer och fått coola jobbmöjligheter!

Ifall du reflekterar över situationer där du fått åtnjuta ränta-på-ränta tror jag du kan komma på många exempel inom utbildning, jobb och relationer. Börsen för den delen också ifall du investerat länge!

Värt att upprepa:

Förstår du ränta-på-ränta kommer du bli rik på börsen = du förstår vikten av långsiktighet.

Förstår du ränta-på-ränta kommer du bli rik på relationer, möjligheter och kunskap eftersom du förstår att små handlingar kan bli enorma saker över tid likt snöbollar.

Hoppas du förstått hypen över ränta-på-ränta nu. Det är helt klart värt sin egna sång som finns på repeat i 60 minuter på Youtube.

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation