Thumbnail Anders Stenkrona podcast

#13 Om pengar inte köper lycka, spenderar du dem fel | Intervju med sparekonom Anders Stenkrona

Sparekonomen Anders Stenkrona på Nordea säger JA. Ifall pengar inte köper dig lycka, spenderar du dem fel, enligt Anders.

Då menar Anders inte att du kan gå till en affär och plocka ner ett kilo ”lycka” i kundvagnen.

Utan att pengar är ett verktyg som kan användas för att förbättra livet och bidra med lycka i förläggningen.

För två veckor sedan hade jag chansen att sätta mig ner med Anders och prata om lycka + pengar. Jag har fått chansen att lyssna på Anders Stenkronas föreläsningar om sparande, ekonomi och lycka kopplat till pengar vid ett fåtal tillfällen vilket varit awesome! 

Anders har doktorerat i finansiell ekonomi vid Stockholms universitet och är sparekonom på Nordea. 

Ifall alla forskning om lycka och pengar sammanfattas handlar det om fyra saker som maximerar lyckan av pengar enligt Anders. Här är dessa kortfattat:

1. Delad glädje är dubbel glädje!

Spendera på andra framför dig själv eller dela på upplevelsen/saken 🤗

2. Upplevelser > Saker

Upplevelser tenderar att öka i värde över tid medan materiella saker minskar i värde. Att vara nostalgisk och minnas tidigare upplevelser kanske du kan känna igen? 🏜

3. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge

Att vänta på saker gör att när du väl får saken/upplevelsen är glädjen större. Att vänta på saker är en gratis njutning.

Exempelvis att se fram emot en konsert, ger dig glädje innan upplevelsen ens skett när du lyssnar på artisten och pratar med andra om det 👀 Börja därför planera in saker längre fram i tiden!

4. Många bäckar små (varningens finger)

I ett experiment där du kunde välja mellan att få två stycken 30 sekunders massager eller en 80 sekunders massage föredrogs två korta massager. 30 + 30 = 60 sekunder, alltså var den totala tiden kortare!

Vi tenderar att föredra fler små korta perioder av njutning än en längre. Dock är Anders tveksam till om det här bör implementeras i livet. Att jaga små korta rus av glädje leder till höga svängningar i ditt mående. Saker som är värda att arbeta för kräver engagemang och tar tid.

Det är en balansgång mellan små korta rus och att jobba mot långsiktiga belöningar som kräver mer arbete 🤔

Vill du ha fler tips från Anders är avsnittet ute på Spotify eller se det på Youtube

Anders hemsida: http://stenkrona.se/

Anders bok: https://halsosamekonomi.org/

Få 100 kr rabatt på boken med koden: student

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation