Thumbnail yt Just keep buying

#7 – Bli rikare 💰 och smartare🧠 med boken Just Keep Buying

Dagens avsnitt bygger pÄ en av mina topp 5 favoritböcker inom investeringar och ekonomi Just keep Buying skriven av Nick Maggiulli. 

Boken förklarar statistik över rikedom och investeringar pÄ ett vÀldigt enkelt och förstÄeligt sÀtt. 

Det blir diskussion om hur man bör investera en större summa pengar 📊 

Varför det Ă€r viktigt att förstĂ„ VAD du pensionerar dig för 👀 

Att tid Ă€r det viktigaste vi har ⏳ Och mycket mer! 

Jag har tagit med mig mĂ„nga guldklimpar frĂ„n boken och förmodligen kommer du göra det samma genom att titta pĂ„ dagens avsnitt 🎙

InnehÄllsförteckning

Investera VS att jobba?

Det hÀr blir lite kritik mot mig sjÀlv faktiskt!

I första kapitlet av boken tar Nick upp vikten av att lÀgga sin tid pÄ rÀtt sak. I början av ens liv spelar det mindre roll ifall du kan hitta 0,5-1% högre avkastning per Är för ditt kapital Àr sÄ litet. 

Det Àr senare i ditt liv som du bör lÀgga mer tid pÄ dina investeringar eftersom ditt kapital Àr större. DÄ spelar det större roll ifall du kan justera en fond hÀr eller dÀr för att fÄ högre avkastning.

I 20-30 Ärs Äldern bör fokuset förmodligen vara pÄ att jobba ett extra pass pÄ jobbet eller starta ett företag till exempel.

Investera VS inkomst bild

Att investera 10 % av din inkomst Àr ett bra generellt tips men du mÄste anpassa det till din Älder och lön. NÀr du Àr ung vill du kanske upptÀcka vÀrlden, sÄklart ska du dÄ resa! Din lön kommer öka i takt med att du bli Àldre, att investera 10 % som 20 Äring i förhÄllande till 10 % som 40 Äring Àr helt olika summor.

Outnyttjade pengar 💀

“The average retired adult who dies in the 60s leaves behind 296 K Dollars in net wealth, 313K in their 70s, 315K in their 80s, and 238 K in their 90s.”

I boken tar Nick upp en studie som visade att pensionÀrer som gick bort i Äldern 60-90 Är hade mellan 2 till 3 miljoner i tillgÄngar efter att alla skulder hade rÀknats bort. Vi snackar 2-3 miljoner i outnyttjade pengar. Alla pengar som inte anvÀnds Àr egentligen tid vi lagt pÄ att arbeta men inte fÄtt ut nÄgot av. Bortkastad tid!

SÄklart kan delar av pengarna vara lÄsta i boende men mycket av pengarna Àr tillgÀngliga för att spendera. PensionÀrer Àr generellt sett jÀttedÄliga pÄ att spendera sina pengar. 

DÀrför Àr det viktigt att vÄga spendera pengar i ung Älder nÀr hÀlsan Àr pÄ topp. SjÀlvfallet ska pensionen inte glömmas bort men vanligtvis har Àldre personer vÀldigt smÄ utgifter. Den största glÀdjen kommer frÄn att se pÄ tv och besöka slÀktingar som pensionerad. Resor hindras ofta av sÀmre fysik pÄ Àldre dagar.

En balans Àr alltid nyckeln! För att uppnÄ en balans kommer jag framgent dÀrför börja tÀnka pÄ att vÄga spendera mer pengar pÄ upplevelser och resor eftersom jag hittills i mitt liv fokuserat majoriteten av mon tid pÄ att spara.

Jag tycker att du bör göra samma sak! Börja prioritera dig sjÀlv hÀr och nu lika mycket som ditt framtida jag.

Myten om att sĂ€nka utgifter đŸ’”

Myten om att sÀnka utgifter var en ögonöppnare för mig. Att sÀnka sina utgifter Àr sjukt viktigt och det finns mÄnga enkla knep som att förhandla om tv-abonnemang som kan spara in enkla hundralappar och att se över bolÄnerÀntan kan spara tusentals kronor. 

Fast nÀr du har sparat in pengar pÄ de stora omrÄden i din ekonomi kommer det inte ge dig bÀst avkastning pÄ din tid ifall du börjar klippa ut rabattkuponger. Utan du kommer förmodligen fÄ bÀst avkastning pÄ din tid ifall du skiftar fokus till dina inkomster.

Tighten up where you can, then focus on increasing your income

Det hĂ€r krĂ€ver ett litet mindset skift som inte kĂ€nns speciellt ”Svensson”-aktigt. Hur ofta brukar vi prata om att öka vĂ„ra inkomster liksom?

Det finns en grÀns för hur mycket utgifter kan sÀnkas men inkomster kan ökas i all oÀndlighet. Jag tycker det Àr ett bra mindset att ha med sig. 

Kan jag ta ett extra jobbpass för att öka min inkomst?

Kan jag starta en side hustle för att öka min inkomst?

Kan jag starta ett företag för att öka min inkomst? 

Möjligheterna Àr obegrÀnsade! Personligen gillar jag tankesÀttet att fokusera pÄ inkomsterna för det Àr vÀldigt lÀtt att fastna vid utgiftssidan. Det Àr ett nytt tankesÀttet som jag tagit med mig frÄn boken. 

SjÀlvfallet förutsÀtter tankesÀttet att du har sett över din ekonomi för att spara in pengar dÀr du kan innan du skiftar fokus till inkomsterna.

 

Uppleveser đŸ—œ > Materiella saker đŸ“ș

Ifal du köper en ny TV kommer den ge dig en kick!

En 📈 i lycka, lets goo ny TV đŸ“ș

Fast hur lÄngvarig kommer den vara? 

NÄgra dagar, kanske nÄgra veckor max? 

Jag tycker det Àr otroligt fascinerande hur snabbt vi mÀnniskor vÀnjer oss vid nya omstÀndigheter. AlltsÄ hur snabbt lyckan ÄtergÄr till samma nivÄ som innan den nya TVn köptes. 

Boken uppmuntrar att spendera pÄ upplevelser över materiella saker för att uppnÄ bestÄende lycka. Att skapa minnen för livet!

Dock invÀnder Nick delvis mot upplevelser eftersom vi Àr alla olika. Mer introverta personer gillar inte att resa eller se konserter i lika stor utstrÀckning som mer extroverta personer vanligtvis. 

DÀrför Àr det viktigt att stÀlla sig frÄgan: 

Vilka saker (som krÀver pengar) ger mig bestÄende lycka?

Efter att du har reflekterat pÄ den frÄgan bör du börja prioritera sÄdana upplevelser/ saker direkt. LÄt inte normer eller din omgivning styra vad du spenderar dina pengar pÄ. 

Spendera pengar pÄ saker som gör dig lycklig!

Vilket för majoriteten enligt studier Ă€r konserter, resor och upplevelser 🏝

Köp bostĂ€der för att bo, inte för att investera ❌

Det hÀr Àr ett omrÄde som jag Àr vÀldigt ny inom och dÀr jag konstant försöker lÀra mig saker. Det jag tog med mig frÄn kapitlet om bostadsmarknaden frÄn boken Àr att du bör köpa bostÀder för att bo dÀr pÄ upp till 10 Ärs sikt.

Att köpa en bostad för att byta upp sig efter 2-3 Är, vilket har varit normen i Sverige senaste 20 Ären Àr en farlig vÀg att vandra. För plötsligt stÄr vi dÀr! Höjda rÀntor, fallande bostadspriser och köparna Àr som bortblÄsta. 

I ett sÄdant scenario Àr det lÀtt att kÀnna sig fÄngad i sin egen bostad ifall tanken var att flytta inom 24 mÄnader. 

DÀrför Àr det viktigt att köpa bostÀder för att bo, inte för att investera!

Vad pensionerar du dig för? đŸ‘ŽđŸ‘”

Det hÀr Àr ett avsnitt av boken som jag uppskattade vÀldigt mycket. Jag kopplade det hÀr till FIRE-rörelsen ocksÄ, tanken att gÄ i pension tidigt genom att bli ekonomiskt fri (mer om det snart).

NÀr tiden kommer för att pensionera sig vill man inte att livet ska stanna upp. Du vill ha saker som ger dig mening i livet.

Det hÀr Àr nÄgot som författaren tror att vi mÄste bli bÀttre pÄ. Vad ska jag göra som pensionerade? Vilka intressen ska jag Àgna mig Ät? Ska jag fortsÀtta jobba 20% för att det ger mig mening?

Ensamhet Àr extremt utbrett bland Àldre vilket förmodligen kan kopplas till bristen pÄ kÀnsla av bidrag till samhÀllet. Vad Àr mitt syfte som pensionÀr? Kanske gÄr det att finna i att vara med i en idrottsförening, lÀxhjÀlp eller nÄgot annat.

Plus avsaknaden av sociala sammanhang vilket kan fyllas av att starta en bokklubb som trÀffas varje vecka exempelvis.

Ofta utgör arbetsplatsen den enda eller stora delen av ens syfte och sociala sammanhang vilket mÄste ersÀttas vid pension.

FIRE och ekonomisk frihet ✹

Kopplat till FIRE rörelsen tror jag mÄnga söker FIRE för att fly jobb eller vardag som inte kÀnns tillfredstÀllande. Ligger alla svaren i finansiell frihet? Att jobba jÀttehÄrt i nÄgra Är för att dÀrefter kunna gÄ i tidig pension? 

FIRE = Financial Independence Retire Early 

Jag tror snarare svaret för mÄnga som strÀvar mot FIRE bör vara att skapa en meningsfullare vardag hÀr och nu. Sluta pÄ jobbet som du inte gillar. Börja prioritera dina intressen, res mer, trÀffa nya vÀnner som delar dina intressen osv. 

SmÄ förÀndringar kan göra stor skillnad men det Àr lÀtt att fastna i att gÄ 120% in och köra FIRE all out. Att byta jobb Àr ingen lite förÀndring men i förhÄllande till att börja satsa pÄ FIRE skulle jag ÀndÄ vilja pÄstÄ att det Àr en liten förÀndring som har mycket högre potentiell avkastning.

För vissa Àr svaret kanske FIRE, att spendera all tid hemma med familjen eller andra intressen.

Men för mÄnga tror jag personligen det handlar om att förÀndra vardagen hÀr och nu. Om inte Àr risken stor att samma kÀnsla infinner sig nÀr FIRE uppnÄs som för pensionerar som inte tÀnkt över vad de ska spendera sin tid pÄ = Tomhet.

3 anledningar för att investera 📈

HÀr Àr tre anledningar för varför det Àr bra att investera pÄ börsen som jag personligen tycker förklarar fördelen med börsen mycket bÀttre Àn vad jag kan. 

1. Spara till ditt framtida jag

Ted mosby

I serien den populĂ€ra sitcom serien ”How i Met Your Mother” fĂ„r huvudkaraktĂ€ren Ted för sig att ”Jag behöver inte oro mig om morgondagen, det Ă€r Ted imorgons problem!”

Just den hÀr kÀnslan av att lösa ett problem eller ta tag i nÄgot imorgon, om en vecka, om ett Är och 10 Är tror jag vi alla kÀnt nÄgon gÄng. 

Att spara till ditt framtida jag kan vara just en sak. Fast faktum Àr att desto tidigare du börjar investera för ditt framtida jag, desto mindre summor krÀvs. 

RÀnta-pÄ-rÀnta Àr fantastiskt och gör att dina pengar vÀxer exponentiellt över tid! DÀrför Àr det viktigt att börja sÄ tidigt som möjligt att spara för ditt framtida jag.

För en dag stÄr du dÀr! Du fÄr ont i magen, kanske börjar svettas och tÀnker att du borde börjat spara undan pengar till din framtid. 

Glöm inte bort ditt framtida jag! Det Àr lÀtt att tÀnka som Ted i How I Met Your Mother men kom ihÄg att ditt framtida jag kommer behöva pengar pÄ Älders höst exempelvis nÀr din möjligheten att tjÀna pengar Àr mindre. 

Ps. Ted insÄg i slutet av avsnittet att det inte var speciellt smart att glömma bort sitt framtida jag. 

2. Skydda din rikedom mot inflation

Inflation, ordet pÄ allas lÀppar 2022 kÀnns det som. Inflation Àr att pengars vÀrde urholkas över tid, riksbankens mÄl Àr 2% Ärlig ökning men senaste Äret har den skenat ivÀg av olika anledningar.

För att behÄlla sin köpkraft alltsÄ kunna köpa lika stor TV i Är som nÀsta Är behöver pengar öka i samma takt som inflationen eller högre. Börsen Àr ett verktyg för att uppnÄ just detta. Det Àr enkelt att investera pÄ börsen och krÀvs vÀldigt smÄ summor för att komma igÄng och fÄ en avkastning högre Àn inflationen pÄ sikt. 

Vill du börja investera pÄ börsen rekommenderar jag fondroboten Lysa dÀr jag har 74,1 % av mitt investerade kapital som du kan lÀsa mer om hÀr.

3. Gör om Humankapital till Finansiellt kapital

Bild som illustrerar humankapital

Livet har olika stadier, i ung Älder Àr energin pÄ topp vilket gör det möjligt att jobba för att fÄ ekonomisk kompensation (vanligtvis lön).

All din utbildning, erfarenhet och fysiska möjlighet att arbeta kan kallas för ditt humankapital. Din förmÄga att skapa vÀrde vilket genererar ekonomisk ersÀttning till dig.

I boken beskriver författaren mÄlet med att investera som att förvandla ditt humankapital till finansiellt kapital. 

Finansiellt kapital Àr tillgÄngar pÄ börsen, fastigheter, eget företagande med mera som genererar finansiell avkastning för dig.

Ditt humankapital Àr som högst i ung Älder och sjunker över tid till följd av försÀmrad hÀlsa. DÀrför vill du omvandla ditt humankapital och lönen som du fÄr frÄn ditt arbete till finansiellt kapital som kan ge dig avkastning nÀr din hÀlsa försÀmras.

Finansiellt kapital krÀver mindre av dig, det viktigaste Àr att lÄta dina pengar jobba Ät dig.

Just den hÀr anledningen tycker jag förklarar meningen med att investera pÄ börsen vÀldigt bra. 

MÄlet Àr att omvandla ditt humankapital till finansiellt kapital

Veckans psykologiska fÀlla: Lindy effect

Varje vecka försöker jag ta upp en psykologisk faktor kopplat till börsen eftersom den psykologiska biten av att investera Àr extremt viktig som Warren Buffett, en av vÀrldens kÀndaste investerare har sagt:

Warren Buffett citat om psykologi

Att kontrollera dig sjÀlv och ditt humör Àr viktigare Àn intellekt.

Veckans psykologiska fÀlla handlar om hur lÄngvarigt saker Àr. Det Àr lÀtt att överskatta hur lÀnge saker, teknik eller idéer kommer vara.

I boken Just Keep Buying presenterar författaren Lindy-effekten som Àr en teori för att kunna förstÄ hur lÀnge en sak, teknik eller idé kommer vara.

Lindy-effekten Àr ett teoretiserat fenomen dÀr den framtida förvÀntade livslÀngden för vissa oförgÀngliga saker, som en teknik eller en idé, Àr proportionell mot deras nuvarande Älder

Teorin kan applicera pÄ allt möjligt och kan ge svar pÄ om exempelvis gambling kommer vara stort i framtiden. E-gaming (betting) Àr vÀldigt kritiserat etiskt och jag delar kritiken delvis men samtidigt kommer betting förmodligen fortsÀtter finnas eftersom vi mÀnniskor spelat om pengar i tusentals Är.

Gambling dates back to the Paleolithic period, before written history.

Varför indexfonder

Jag investerar majoriteten av mina pengar i breda och billiga indexfonder vilket Nick Maggiulli ocksÄ gör. Ett kapital i boken handlar om varför du inte bör köpa enskilda aktier faktiskt.

Det kan lÄta extremt med statistiskt och ur ett existentiellt perspektiv (nytt för mig) Àr det vÀldigt svÄrt att inte vÀlja indexfonder. Med det sagt behöver det ena inte utesluta det andra. Du kan Àga bÄde fonder och aktier.

HÀr Àr huvudpoÀngerna frÄn kapitlet som jag tog med mig:

Only 4 percent of all publicly traded stocks account for all of the net wealth earned by investors in the stock market since 1926

Sjukt statistisk som talar för att vÀlja indexfonder dÀrför att aktier som vÀxer och blir stora brukar övertid inkluderas i indexfonder medan aktier som presterar sÀmre lÀmnar fonderna. Att hitta dessa 4% av aktierna Àr supersvÄrt men med indexfonder kan du vara med och vara lat! 

Just Keep Buying indexfonder varje mÄnad = mÄnadsspara 

Den andra poÀngen som verkligen fastnade hos mig var alternativkostnaden för att inte investera i indexfonder. Baserat pÄ historisk data kan du förvÀnta dig 7-8% i avkastning frÄn indexfonder vilket Àr högre Àn vad den genomsnittliga investeraren fÄr. 

Indexfonder gör det möjligt för dig att fÄ en god avkastning samtidigt som du kan lÀgga tid pÄ annat som du vÀrderar högre. Ifall du vÀljer att analysera enskilda aktier Àr det tid du kunde lagt plus annat plus att du kan fÄ lÀgre avkastning Àn indexfonder.

Samt att du kan överprestera börsen i absoluta termer men inte i relativa vilket författaren menar att du kan fÄ 12% i Ärlig avkastning men till vilken kostnad? Hur mycket tid har du lagt pÄ att generera överavkastning i förhÄllande till att fÄ 8% med indexfonder? Har det varit vÀrt tiden? En intressant tanke tycker jag!

Samtidigt kan aktieinvesteringar vara ett vÀldigt stort intresse och i sÄdana fall go for it! DÀrtill kan du överprestera index och fÄ högre avkastning pÄ sikt ifall du Àr riktigt duktig.

För de allra flest och för mig kÀnns indexfonder som en sjukt bra lösning för att investera pÄ börsen. 

The simplicity of indexing allows me to focus my attention on the things in life that are far more important than my portfolio”.

Investera allt pÄ en gÄng VS Snitta in

Nu blir det lite grafer! Fram med glajjorna sĂ„ kör vi 😎

Ifall du vill investera en större summa pÄ börsen Àr en vanlig frÄga ifall du ska investera allt pÄ en gÄng eller snitta in dig över tid. 

Grafen nedan visar hur att snitta in sig (average-in) presterar i förhÄllande till att köpa allt pÄ en gÄng (Buy now) under rullande 12 mÄnaders period.

AlltsÄ vi kollar pÄ 12 mÄnader antingen snitta in eller köp direkt. DÀrefter ett nytt Är som vi simulerar samma sak och i grafen har det gjorts frÄn 2000 till 2020.

Att snitta in sig VS all in bild 1

Det grafen visar Àr att snitta in sig (average-in) har i majoriteten av fallen legat under det svarta strecket vid 0% vilket innebÀr en underprestation i förhÄllande till att investera allt pÄ en gÄng. 

Perioden dÀr det verkligen lönade sig att snitta in sig Àr runt 2008 och finanskrisen dÀr du överpresterade mycket genom att snitta in dig i förhÄllande till att investera hela summan direkt. 

PÄ Ànnu lÀngre sikt, 100 Är Àr det tydligt att det Àr statistiskt bÀttre att ha pengarna pÄ börsen sÄ lÀnge som möjligt genom att investera alla pengar direkt eftersom snitta in (average-in) ligger under den svarta linjen mestadels.

Att snitta in sig VS all in bild 2

While it can feel like we are always on the cusp of a market crash, the truth is that major crashes have been quite rare. This is why Average-In has underperformed Buy Now throughout most of history”

Även om stora nedgĂ„ngar förekommer Ă€r de sĂ€llsynta och extremt svĂ„ra att förutspĂ„. Just dĂ€rför Ă€r det viktigt att försöka ha dina pengar investerade hela tiden pĂ„ börsen.

If you think that the market is overvalued and due for a major pullback, you may need to wait years, if ever, before you are vindicated. Consider this before you use valuation as an excuse to stay in cash.

Att ha pengar vid sidan av börsen för att invÀnta en krasch kan vara vÀldigt farligt. Du vet aldrig hur lÄng tid du behöver vÀnta förens nÀsta krasch intrÀffar.

Vikten av att ombalansera

För din portfölj Àr en viktig del att behÄlla rÀtt fördelning mellan aktier och rÀntor men Àven olika marknader. Exempelvis om du vill ha 20% i Sverige och 80% i USA kan det förÀndras över tid ifall den svenska aktiemarknaden sjunker i vÀrden medan den amerikanska stiger i vÀrde vilket förÀndrar fördelningen. 

Samma sak kan hÀnda med en portfölj bestÄende av aktier och rÀntor som grafen nedan med en 60/40 portfölj bestÄende av 60% aktier och 40% rÀntor.

Att ombalansera eller rebalansera innebÀr att du regelbundet ser till att fördelningarna ÄtergÄr till ursprunget vilket för grafen Àr 60% aktier och 40% rÀntor.

Utfall för 60/40 portfölj utan balansering

Grafen visar att frÄn 1930 till 1960 kommer portföljen utan att ombalanseras sluta pÄ nÀrmare 90% aktier och 10% rÀntor vilket Àr en helt annan risk Àr den ursprungliga fördelningen som valts. 

Det som intrÀffat Àr att portföljen har fÄtt en helt annan riskprofil. Förmodligen har 60/40  valts av en god anledningen fast nu Àr den strategin bortblÄst. 

Möjligtvis kan den ökade aktieandelen i portföljen leda till att man enklare drabbas av panik vid nÀsta börsnedgÄng eftersom aktier tenderar att svÀnga mer Àn rÀntor. I vÀrsta fall kan det leda till en panikförsÀljning. För att undvika ett sÄdant scenario Àr det viktigt att ombalansera regelbundet, exempelvis en gÄng om Äret mellan olika tillgÄngar som aktier och rÀntor men Àven mellan olika geografiska marknader.

Tur och otur som investerare

Beroende pÄ nÀr du föddes och nÀr du började investera pÄverkas din avkastning pÄ börsen ENORMT. Vissa saker kan du pÄverka för att ge dig sjÀlv bÀsta möjlighet att fÄ sÄ god avkastning som möjligt men vissa decennium Àr avkastning för börsen i sin helhet negativ. 

Det suger men tur och otur spelar en stor roll pÄ börsen. 

Grafen nedan visar Ärlig avkastning justerad för inflation under 10 Ärs perioder pÄ den amerikanska börsen frÄn 1910 till 2010. 

Otur bild 1

Vi har alltsÄ tre decennium (10 Ärs perioder) dÀr den Ärliga avkastningen har varit negativ. 

Dock gÄr det att utlÀsa att efterföljande decennium har gett en hög Ärlig avkastning.

Hur ser det ut pÄ tvÄ decennium (10 + 10 Är)?

Otur som investerare bild 2

DĂ„ finns det ingen period med negativ Ă„rlig avkastning Ă€ven om skillnaden Ă€r stor pĂ„ 1,9% till 13,0% som högst. 

VÀrt att notera Àr att Àven hÀr ser vi att efter regn kommer solsken = lÄg avkastning tenderar att följas av hög avkastning.

Hur ser det ut pÄ 30 Ärs sikt?

Otur som investerare bild 3

DÄ blir skillnaden Ànnu mindre, oavsett tidsperiod Àr avkastningen 5-7% ungefÀr Ärligen efter inflation.

PÄ grund av hur varierande avkastningen pÄ börsen kan vara pÄ 10 till och med 20 Ärs sikt Àr det viktigt att ha respekt för tur och otur.

Du kan diversifiera (sprida risken), mÄnadsspara och följa din strategi slaviskt men trots det kan börsgudarna (ekonomin) göra det svÄrt för dig att fÄ en positiv avkastning pÄ 10 Ärs sikt. 

DÀrför Àr det viktigt att jÀmföra sig rÀttvisst (du kan kanske inte jÀmföra din avkastning mot din farfar som började investera 1950). Samt att se till vad du kan pÄverka för övertid kommer börsen gÄ upp men ibland kan det ta över 10 Är innan du ser fina resultat.

Priset för att vara med pÄ karusellen!

PÄ temat avkastning gÄr vi vidare till kapitlet i boken dÀr Nick pratar om priset för att investera pÄ börsen.

Berg- och dalbanan som Àr börsens svÀngningar upp och ner. Ibland kan det kÀnns extremt jobbigt som nu i början av 2023 med ett rött börsÄr bakom oss men för att fÄ ta del av en fin avkastning mÄste vi betala priset (volatiliteten) pÄ börsen.

Volatilitet beskriver hur mycket priset svÀnger pÄ tillgÄngar. 

Grafen nedanför visar pÄ volatiliteten pÄ börsen varje Är. Intrayear drawdown Àr hur stor en nedgÄng Àr inom ett specifikt börsÄr. Ett börsÄr kan sluta pÄ positiv avkastning men har frÄn botten till toppen svÀngt mycket.

Maximal intrayear nedgÄng pÄ S&P500 Àr frÄn 1950 till 2020 Ärligen 10,6% i median och 13,7% i genomsnitt. 

Intrayear drawdown

Vilket betyder att varje Ă„r ser vi en nedgĂ„ng pĂ„ runt 10% och det Ă€r nĂ„got som vi mĂ„ste acceptera. 

Det Àr priset som vi betalar för att vara med pÄ karusellen (börsen)!

Att sÀlja rÀtt

En kÀnd bild om hur mÀnniskor brukar köpa och sÀlja pÄ börsen

Pengar Àr till för att anvÀndas. Trots att vissa tycks tro att den som har mest pengar nÀr döden knackar pÄ vinner Àr pengar ett verktyg som bör anvÀndas!

Just dÀrför Àr det viktigt att sÀlja av investeringar nÀr tiden Àr kommen för att fÄ ut glÀdje av pengarna!

Pengar Àr till för att skapa livet du vill leva, dÀrför Àr det viktigt att sÀlja nÀr tiden Àr kommen

I boken visar Nick att historiskt tenderar börsen att gÄ upp övertid. Till följd av det Àr den generella slutsatsen att du bör vÀnta med att sÀlja dina investeringar sÄ lÀnge det gÄr för att maximera pengarna du fÄr ut.

Exempelvis kan du sÀlja av dina investeringar i olika omgÄngar.

Det hÀr dock ett generellt tips, varje person Àr unik och behöver sÀlja av investeringar i ett unikt börsklimat. AnvÀnt det mer som en tumregel att sÀlja av sÄ sent det gÄr istÀllet för en strikt regel.

Att kÀnna sig rik

Eftersom du lÀser den hÀr artikeln förutsÀtter jag att du bor i Sverige eller har ursprung frÄn Sverige? Gör inte det i sig dig rik? 

Nej, svarade du förmodligen för du jÀmför dig men en kompis, granne eller nÄgon du sÄg pÄ TV som Àr rikare Àn dig.

Nick argumenterar i boken för att du kommer aldrig kÀnna dig rik för det finns allting nÄgon i din omgivning som Àr rikare. MÀnniskor jÀmför sig konstant och det Àr nÄgot vi mÄste leva med samt hantera.

Grafen nedan frÄn en studie visar den uppfattade rikedomen i förhÄllande till den verkliga rikedomen nÀr personer skulle ranka sig sjÀlva.

Det fascinerande Àr att majoriteten rankar sin uppfattade rikedom som lÀgre Àn den faktiska

Uppfattad rikedom

PÄ X-axeln har vi Actual Relative Income vilket Àr den faktiska inkomsten och pÄ Y-axeln Àr Perceived Relative Income vilket Àr den uppfattade rikedomen.

Ifall alla hade haft rÀtt uppfattning om sin rikedom skulle alla prickar vara pÄ den streckade linjen frÄn Origo (vÀnstra hörnet av grafen). 

Det vi ser Àr att majoriteten av personerna som har 40 i Actual Relative Income uppfattar sig som 20 i Perceived Relative Income.

Ganska sjukt! 

If you win the financial game, make sure you donÂŽt lose yourself in the process

Det viktiga att ta med sig Àr att du Àr förmodligen rikare Àn vad du tror. Var snÀll mot dig sjÀlv och glöm inte bort vad som Àr viktigast i livet ifall du vinner det finansiella spelet.

Rikedom i pengar Àr en sak, men rikedom har mÄnga andra former som Àr mycket viktigare.

En av dessa former handlar nĂ€sta lĂ€rdom om ⏳

Tid > Pengar

Bokens kanske viktigaste lÀrdom innehÄller Warren Buffett, en av vÀrldens kÀndaste och Àldsta investerare som nÀmndes tidigare.

I would be willing to bet that not one of you, if you were offered every dollar of Warren BuffettÂŽs fortune, would trade places with him right now.. And I would also bet, by the way, that Buffett would be willing to be 20 years old again if he was broke.

Skulle du vilja byta plats med Warren Buffett, 92 Är gammal för att fÄ hans 100 miljarder dollar enligt Forbes?

Förmodligen ett stort rungande NEJ!

Vad ska du göra med alla pengarna vid 92 Ärs Älder? 

Warren Buffett dÀremot hade nog gÀrna bytt plats med dig ifall du Àr 20 Är och pank!

LÀrdomen frÄn detta Àr att tid Àr viktigare Àn pengar. VÀrdera din tid för du fÄr aldrig mer av den (ifall inte AI gör oss odödliga, vi fÄr vÀnta och se).

Du kan alltid tjÀna mer pengar, men du kan aldrig fÄ mer tid.

Ifall du lĂ€st sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt Ă€r du en riktig krigare ⚔ Tack för din tid. 

Det blev en lÄng artikel med mÄnga olika typer av guldklimpar. Jag lÀrde mig extremt mycket frÄn boken och rekommenderar den varmt ifall du Àr intresserad av att lÀsa den.

Oliver Allemog

Jag Àr en ekonominörd och gillar frÀmst att investera via fonder pÄ börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det Àr jag ett vÀldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation