Bild på VD för Unga Aktiesparare Henrik

Unga Aktiesparare: VD Henrik Johansson, UA är min bästa investering

Den bästa investeringen du kan göra?

Vi (Oliver och Viktor) är båda medlemmar i Unga Aktiesparare (UA). UA är Sveriges största organisation för personer mellan 0-28 år som gillar eller vill lära sig mer om pengar och ekonomi. Viktor är dessutom styrelseledamot i UA Lund. 

Vi har pratat med UAs VD Henrik Johansson om hans bästa investeringen någonsin. Nämligen ett medlemskap i UA! Därtill pratar vi om UAs tidning Stock Magazine, utbildningar, Henriks investeringsstrategi och mycket mer.

Ett års medlemskap i UA kostar bara 299 kronor! “Det är inte dyrt” som Henrik sa på sin småländska dialekt!

Sammanfattning

För alla unga som gillar Ekonomi/ Börsen!

För dig som hellre vill läsa sammanfattas intervjun i text nedanför.

Henrik har snart varit VD för UA i två år och varit medlem i förbundet ungefär 5 år. UAs mål är att vara det självklara valet för unga som är intresserade av sparande och investeringar. Plus träffa 10 000 medlemmar med samma intresse och lära sig av varandra.

Snabb fakta om Unga Aktiesparare:

-Sveriges största organisation för Unga med ett intresse för Ekonomi/ Börsen

-Håller i 500 event varje år 

-10 000 medlemmar, majoriteten är i åldern 18-28

Vem är UA INTE för?

Henrik säger att någon som inte ska gå med i UA är någon vars enda mål är att bli rik så snabbt som möjligt. Istället tycker Henrik att det är mer passande att gå med i en klubb som köper Trisslotter eller håller på med gambling isåfall. 

En av UAs gyllene regler är att vara långsiktig, du kan läsa mer om deras gyllene regler här.

UA Akademin

Unga Aktiesparare håller varje år i sin egen aktieutbildning och numera finns det online tillgänglig hela tiden! UA-Akademin ingår för alla medlemmar i UA. Du kan läsa mer nedanför. Vi har själva gått delar av kursen och gillar den.

Dessutom är det viktigt att spara på tankekraft för stenåldershjärnan därför att man aldrig vet när man får näring igen. Nuförtiden har vi i västvärlden den stora lyxen att inte ha problem med att bli mät om dagarna men vår biologiska instinkt att vara lat gällande att tänka finns kvar.

Stock Magazine: UAs egna tidning!

Unga Aktiesparare skickar fyra gånger om året ut sin egen tidning Stock Magazine. Alla medlemmar över 15 år får tidning som en medlemsförmån. Tidningen innehåller nyheter i från investeringsvärlden och reportage med olika företag. Många av artiklarna är skrivna av unga investerare! 

Vi (Oliver och Viktor) brukar läsa tidningen och gillar inslagen med unga investerare som berättar sin story. Tidningen är väldigt lätt smält för nya investerare. Vi har lagt märke till en del stavfel här och där men det är ingenting som stör.

Småländska företag: Henriks hemmaplan

Henrik är som han nämner kanske hörs på hans dialekt, från Småland. När Henrik började investera ville han lära känna bolagen och då var småländska företag närmst till hands. Sedan har småländska bolag gett en väldigt bra avkastning historiskt. 

Varför har det gått så bra för småländska företag?

Henrik: Jag tror att det beror på att smålänningar är kostnadsmedvetna (inte snåla!). Dessutom ger småländska bolag en bra spridning med företag i många olika branscher. 

Även Pilotskola är en bidragande framgång till småländska företags framgång. Pilotskola är när ledningen i företaget äger många aktier vilket skapar ett förtroende för ledning plus gör att ledningen blir mer motiverad att lyckas. Egna aktier i företaget gör att det ligger i ens eget intresse att lyckas.

Henriks investeringsstrategi

Henrik: Jag har en del olika portföljer. Sverigeportfölj, Smålandsportfölj och Index/ amerikanskt. Jag gillar att köpa blandat mellan tillväxtbolag, investmentbolag och såklart en hel del Småland.

Riskspridning är väldigt viktigt för mig och jag ser väldigt få anledningar när det kan bli för mycket. Jag tror att risken att misslyckas är mycket större med för liten riskspridning än för stor.

Vilket är ditt favoritbolag på börsen?

Henrik: Ibland får du frågan, om du bara fick äga en aktie i hela ditt liv vilken hade du valt? Många svenskar hade nog svarat Investor för riskspridningen. Men om det bara är ett bolag jag hade behövt äga resten av livet hade det varit Nibe.

Det kan låta tråkigt men det hade känts bra i hjärtat och förmodligen i plånboken. Det är ingen köp rekommendation men det är ett bolag jag känner mig trygg med att äga.

Henriks BÄSTA nybörjaretips på börsen

Som nybörjare är det lätt att skylla på otur när det går dåligt och ta åt sig äran när det går bra. Din framgång på kort sikt på börsen beror antagligen mest på slumpen. Det är viktigt att ha respekt för slumpens påverkan. 

Varför är Unga Aktiesparare grymt bra?

Henrik: Mitt medlemskap i Unga Aktiesparare är den bästa investeringen jag gjort. Det är viktigt att komma ihåg alla människor man träffar utöver alla förmåner. Det är superbilligt också att vara medlem.

Som medlem hos UA får du:

 Sveriges bästa aktieutbildning UA-Akademin Kostnadsfritt!
• Tidningarna Stock Magazine och Aktiespararen (digitalt) värde 828 kr
• 60% rabatt på courtage på Nordnet (0,10% istället för 0,25%)
 50% rabatt på courtage på Aktieinvest (aktier via månadssparande)
 Bättre pris på ekonomiböcker
 Rabatt på analystjänster som Börsdata Hitta Kursvinnare
 Kontakt med 10.000 andra aktieintresserade
 Över 500 kurser och events varje år 

Artikeln kommer från tiden när jag drev @finansgrabbarna tillsammans med Viktor Ritsvall.

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation