Plus fonder

PLUS fonder : Ny Fastighetsfond, Teknologifond och Hälsovårdsfond

Spännande nya nisch Indexfonder!

Fondbolaget PLUS har skapat riktigt bra fonder under dem gångna åren som PLUS Allabolag Sverige Index och PLUS Småbolag Sverige Index som vi har med i vår artikel om bästa fonderna 2021. 

I den här artikeln ska vi titta närmare på tre nya fonder som PLUS lanserat i slutet av 2021:

-PLUS Fastigheter Sverige Index

-PLUS Teknologi Sverige Index

-PLUS Hälsovård Sverige Index. 

Nischade fonder

Det här är alltså nischade fonder med ett smalt fokus som bör ses som extra fonder utöver ett vanligt bassparande i en Globalfond, Sverigefond, tillväxtmarknadsfond och kanske lite småbolag som bilden nedan. Att investera i PLUS nya fonder betraktar jag mest som en rolig grej. 

Portfölj förslag

Billiga nisch fonder

Inriktningarna för PLUS nya fonder är inte nya på fondmarknaden i Sverige men att fonderna är så billiga är däremot helt nytt. Förut har det endast funnits aktivt förvaltade fonder med inriktning mot fastigheter, tech och hälsovård.

I aktiva fonder väljer en grupp personer aktivt ut vilka aktier som fonden ska äga till en generellt sett högre avgift i förhållande till indexfonder. Passivt förvaltade fonder eller indexfonder har en generellt sett lägre avgift eftersom aktierna väljs utifrån en index som representerar en marknad. Ett index kan ses som en lista av aktier som fonden köper rakt av vilket gör att kostnaden för fonden blir lägre eftersom inga analyser av aktier görs. 

Anledningen till att man trots den högre avgiften skulle vilja välja aktivt förvaltade fonder är för att en aktiv fond försöker slå index. Alltså få högre avkastning än indexet (listan) av aktier. Dock misslyckas majoriteten av aktivt förvaltade fonder med det. Därav är jag glad för det kommit fler nischade indexfonder till marknaden!

PLUS Fastigheter Sverige Index

Fonden Plus Fastigheter Sverige Index investerar i svenska fastighetsbolag som finns på Stockholmsbörsen. Som du kan se på bilden nedan är det välkända fastighetsbolag i fondens 10 största innehav. Fonden har en del aktier som finns i den väldigt populära Länsförsäkringar Fastighetsfond med hög historisk avkastning och hög avgift.

Det ska bli spännande att se vilken av fonderna som har högst avkastning om några år. Plus Fastigheter Sverige Index med endast 0,22% i årlig avgift hos Avanza eller Länsförsäkringar Fastighetsfond A med 1,47% i årlig avgift hos Avanza. 

En stor anledning till att jag tagit in PLUS fastighetsfond i portföljen är REITs (Real Estate Investment Trust) som är väldigt populärt främst i USA. Fastigheter som grupp har historiskt gett en väldigt hög avkastning som går att äga genom REITs. Genom en REIT blir du delägare i fastigheter och får ta del av vinsterna från det. Det går ungefär att likställa med en fastighetsfond vilket PLUS nu skapat. En billig och bredd fastighetsfond som investerar i Sverige.

Samlade tankar om PLUS Fastigheter Sverige Index

PLUS Teknologi Sverige Index

Här är en techfond med en årlig avgift på 0,42% via Avanza. Tankegången kring den här fonden är likt PLUS fastighetsfond. Superkul med en nischad teknikfond bland alla aktivt förvaltade teknikfonder. Under 2021 lanserade Nordnet sin egna techfond med passiv förvaltning så här var PLUS inte först. Dock stor skillnad på fonderna eftersom PLUS Teknologi Sverige Index endast äger svenska aktier i förhållande till USA tunga Nordnet Indexfond teknologi.

Avgiften är låg på 0,42% i förhållande till aktivt förvaltade techfonder på över 1% i avgift. Det ska bli spännande att se hur PLUS Teknologi Sverige Index presterar i jämförelse med till exempel super populära och aktivt förvaltade TIN Ny Teknik A som investerar i Techbolag från Norden.

PLUS Teknologi Sverige kan vara en rolig fond att äga om du gillar företag inom teknologi, media och gaming på den svenska marknaden. 

Samlade tankar om PLUS Teknologi Sverige Index

PLUS Hälsovård Sverige Index

Av PLUS tre nya fonder är PLUS Hälsovård Sverige Index den nyaste. Fonden har en årlig avgift på 0,42% via Avanza och investerar i företag inom hälsovårdssektorn på Stockholmsbörsen. Fonden är så ny att det ännu inte finns upplagt vilka som är fondens 10 största innehav. Fonden har iallafall totalt 145 stycken innehav.

Tills det kommer ut mer info om fondens största innehav vet vi redan det här från podden Rikatillsammans avsnitt 212

Jan nämnde att det finns väldigt många forskningsbolag som inte tjänar pengar, de utgör en liten del av den totala indexförmögenheten. Astra, Getinge, Swedish orphan biovitrum, Vitrolife, Electra och Addlife är de största bolagen i fonden.

Hälsovård är ett spännande segment som många vill investera i men det finns också många bolag som ännu inte går med vinst. Om man vill ha exponering mot hälsa kan en indexfond vara den perfekta lösningen för att ta lägre risk. Du köper delar av 145 bolag istället för ett fåtal genom att köpa aktier. 

Samlade tankar om PLUS Hälsovård Sverige Index

Oliver Allemog

Jag är en ekonominörd och gillar främst att investera via fonder på börsen. Psykologi kopplat till pengar och marknadsföring fascinerar mig mycket. Utöver det är jag ett väldigt stort sportfan.

More Reading

Post navigation